BNR: Piata valutara este influentata de pietele externe

Joi, 17 Mai 2012, ora 17:28
1651 citiri
BNR: Piata valutara este influentata de pietele externe

Piata valutara este influentata de ceea ce se va intampla pe pietele externe, a afirmat joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o declaratie televizata.

Moneda nationala s-a apreciat in raport cu euro iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de 4,4435 lei/euro. Cursul euro a coborat joi cu 0,28 de bani (0,06%), fata de ziua precedenta, cand BNR a afisat un curs de schimb de 4,4463 lei/euro.

"Eu cred ca nu s-au schimbat foarte multe lucruri, in continuare socurile sunt numai de provenienta externa, nu e niciun soc de provenienta interna pe piata valutara. Poate ca un singur lucru s-a intamplat astazi care sa-i fi determinat pe investitori sa vina cu ceva mai multa oferta de valuta in Romania. Am citit cu atentie si stirile internationale si stirile interne si stiu ca, cel putin pentru Romania, un singur eveniment a contat, anume declaratia de dimineata a lui Nicu Cinteza, Directorul de Supraveghere din Banca Nationala, care a spus limpede ca stirile bomba, precum informatiile din Grecia care spun ca in fiecare zi de acolo se scot bani multi din banci nu afecteaza Romania in niciun fel. Si sigur ca aceasta declaratie a contat foarte mult", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Oficialul a precizat ca moneda nationala s-a depreciat cu sub 1% in ultimele zile.

"Asta inseamna ca nu exista un trend unic, ca tendintele se pot schimba de la o zi la alta. M-am uitat pe cifrele noastre inca o data, am ascultat comentariile de la televiziuni si as vrea sa fac cateva rectificari. Au spus ca leul s-a depreciat in cateva zile cu 6%. Desigur ca in fata unei astfel de informatii s-ar putea ca foarte multi telespectatori sa intre in panica. Nici vorba de o depreciere a leului cu 6%, leul s-a depreciat cu 2% intr-un an, nu cu 6% in cateva zile. In cateva zile s-a depreciat cu sub 1%, s-a depreciat mai mult forintul, cel mai mult zlotul si s-a depreciat mult coroana ceha', a aratat Vasilescu.

Leul s-a apreciat si fata de dolarul american, BNR afisand un curs de 3,4950 lei, mai mic cu 0,37 de bani (-0,11%) fata de cursul anuntat miercuri, respectiv 3,4987 lei. Gramul de aur a fost cotat, joi, la 173,9255 lei, in crestere cu 1,1359 lei fata de nivelul de 172,7896 lei, afisat in sedinta precedenta.

#piata valutara BNR, #piata valutara influente externe, #curs leu euro , #Curs valutar