Ce se ascunde in spatele stabilitatii leului?

Luni, 05 Martie 2012, ora 10:02
1921 citiri
Ce se ascunde in spatele stabilitatii leului?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sugera la sfarsitul anului trecut ca evolutia monedei nationale nu ar mai fi o prioritate pentru banca centrala, in contextul in care se vorbea de importanta investitiilor in Romania, ca urmare a reducerii finantarilor din partea marilor banci europene.

"Realitatea este ca la cursul de schimb incepem sa ne uitam mai putin pentru ca nu avem incotro", spunea Mugur Isarescu in luna noiembrie a anului trecut.

Totusi, leul s-a mentinut extrem de stabil de la inceputul anului in raport cu moneda unica, in pofida tensiunilor manifestate pe plan international si a schimbarilor politice de pe plan intern.

Potrivit specialistilor contactati de Ziare.com, tot banca nationala este "responsabila" de stabilitatea leului, iar politica urmarita de BNR este benefica, aducand predictibilitate intr-un mediu regional instabil.

"Leul beneficiaza de suportul extraordinar pe care il ofera intr-o astfel de perioada plina de turbulente banca nationala, apararea leului fiind o prioritate clar observata si declarata a BNR.

Stabilitatea cursului are, printre multe conotatii economice si financiare, si un substrat psihologic esential pentru populatie, neducand la escaladari ale creditelor, nepunand presiuni prin devalorizarea leului asupra celor care au mai departe imprumuturi contractate in alte valute decat cea nationala", a spus Mihai Chisu, broker in cadrul firmei de intermediere IFB Finwest.

Predictibilitatea pe care o ofera BNR este extrem de importanta in aceste vremuri tulburi pentru ca ea permite mai departe crearea unor strategii financiare din partea tuturor categoriilor de investitori, incepand de la investitorii straini si pana la consumatorii interni, beneficiarii de credite.

"Predictibiliatea este unul din lucrurile greu de dobandit in vremuri de criza, cand vedem ca toate elementele din jurul nostru nu au o consistenta care sa poata genera incredere in titluri de stat sau chiar in moneda nationala a unei tari", a adaugat Mihai Chisu.

Stabilitatea cursului a fost principala tinta a bancii nationale, care are toate armele pentru a castiga intr-o asemenea batalie, considera si Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

"BNR are suficiente resurse valutare, are inca parghii prin rezervele pe care le constituie bancile comerciale la banca nationala si beneficiem de o stabilitate chiar si politica", a mentionat Eugen Voicu.

Citeste mai multe despre Ce se ascunde in spatele stabilitatii leului? pe Ziare.com

#BNR stabilitate leu, #curs valutar BNR, #curs schimb leu, #BNR rezerve valutare , #Curs valutar