Cea mai buna moneda pentru economii in 2012: Euro sau leul?

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:25
5811 citiri
Cea mai buna moneda pentru economii in 2012: Euro sau leul?

Euro s-a apreciat constant in ultimii ani si a reprezentat o moneda sigura pentru economii pe termen lung. Cu toate acestea, increderea in moneda unica s-a uzat din cauza incertitudinii care domina zona euro.

Asadar, in 2012, cea mai buna moneda pentru economii este leul. Pe de o parte, analistii financiari estimeaza o apreciere a monedei natioanale in fata euro, iar pe de alta parte, dobanzile la depozitele in lei vor ramane la niveluri ridicate pe tot parcursul anului, ca urmare a nevoii de lichiditate din sistemul bancar.

Iata, asadar, care sunt prognozele analistilor in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb pentru principalele valute in 2012:

Aurelian Dochia, analist financiar

Situatia este atat de volatila pe piete incat in cateva luni se pot produce rasturnari care nu pot fi anticipate. Asadar, cea mai buna forma de economisire este prin diversificarea in cateva monede principale.

Euro ramane o moneda sigura in sensul ca nu va disparea. Insa, daca discutam de raportul euro-dolar sau euro-yen, moneda unica ar putea pierde teren. Leul ramane interesant pentru ca se ofera dobanzi mult mai bune decat la euro, care vor acoperi si o usoara devalorizare in fata euro, daca acest lucru se va produce totusi.

Eu cred ca sansele sunt mai mari ca dolarul sa se intareasca intr-o anumita masura fata de euro. Economia americana ne ofera semne mai incurajatoare decat cea europeana. Tendinta nu este noua, iar cursul este influentat de la o luna la alta, in functie de diverse informatii care apar.

In ceea ce priveste francul elvetian, limita pe care a impus-o Banca Centrala elvetiana de 1,20 este imbatabila pentru piete, iar speculatiile impotriva francului au incetat. Cu toate acestea, nici nu cred ca va suferi vreo depreciere, ci va ramane la nivelul maxim pe care il admite banca.

Daca pana acum, o mare parte din operatiunile bancilor au fost in euro, atat plasamente cat si imprumuturi, in acest an institutiile bancare vor fi intr-un proces de tranzitie catre operatiuni in moneda nationala, iar bancile vor incerca sa atraga cati mai multi lei de pe piata.

Vlad Muscalu, economist ING

Ma astept ca economia sa inregistreze o contractie in prima parte a anului si o revenire pe crestere in cea de-a doua parte, poate si o detensionare pe plan politic.

Asadar, ING are o prognoza de 4,3 pentru raportul leu-euro catre mijocul anului si estimam 4,25 catre finalul anului, deci o apreciere usoara a monedei nationale, in fata monedei europene.

Potrivit estimarilor noastre, raportul leu-dolar va fi de 3,60 la mijlocul anului si de 3,27 catre finalul anului.

In ceea ce priveste dobanzile la depozite, acestea vor ramane ridicate, chiar daca vom vedea o inflatie de sub 2% pe parcursul celui de-al doilea trimestru. Pe fondul unor majorari ale bunurilor cu preturi volatile, vedem o inflatie de peste 4% in cea de-a doua parte a anului si de 4,2% la finalul anului.

De asemenea, parerea noastra este ca ciclul de relaxare monetara este posibil sa se fi incheiat la nivelul actual de 5,50%.

Melania Hancila, economist-sef Volksbank

Cea mai buna moneda pentru economisire in acest an este cu siguranta leul.

Prognoza noastra pentru sfarsitul anului este de 4,3 lei/euro, asadar, ne asteptam la o usoara apreciere a monedei nationale, in fata monedei unice.

De asemenea, dobanzile la depozite vor ramane superioare dobanzii de referinta si inflatiei. Apreciem ca dobanda de referinta va cobori la 5%, iar inflatia se va afla in intervalul 3-3,5% la sfarsitul anului.

Cursul de schimb mediu anual

Cursul mediu anual pentru euro in raport cu leul a fost de 4,2379 la nivelul anului 2011. In luna decembrie a anului trecut cursul lunar mediu a fost de 4,3267 lei/euro, iar in ianuarie 2012, de 4,3428 lei/euro, potrivit datelor BNR.

In ceea ce priveste raportul dintre dolar si leu, cursul mediu anual pentru 2011 a fost de 3,0486 lei/dolar, iar pentru luna decembrie, de 3,2863 lei/dolar, in timp ce in ianuarie 2012, cursul mediu lunar a fost de 3,3650 lei/dolar.

#previziuni curs de schimb 2012, #moneda pentru economii 2012, #curs euro leu 2012, #curs euro dolar 2012 , #Curs valutar