Criza loveste in simbolul UE: Euro, la minimul ultimelor 7 luni

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 12:50
1870 citiri
Criza loveste in simbolul UE: Euro, la minimul ultimelor 7 luni

Moneda euro a suferit cea mai mare devalorizare fata de yen in ultimele sapte luni, pe masura ce costul de imprumut al Spaniei a creat ingrijorari cu privire la capacitatea Europei de a tempera criza datoriilor suverane.

Moneda celor 17 natiuni a pierdut teren si fata de dolar, atingand nivelul minim al ultimelor trei saptamani, indicand temerile existente pe piata in legatura cu datele despre exporturile Germaniei si despre productia industriala din Franta, care urmeaza sa fie facute publice in cursul saptamanii viitoare, scrie Bloomberg.

Moneda euro a pierdut 1,3% in ultima saptamana, cea mai proasta a evolutiei dintre cele mai importante 10 monede. Yenul a castigat in aceeasi perioada 1,6 procente, iar dolarul s-a apreciat cu 1%.

Nivelul euro poate indica o scadere a exporturilor Germaniei, cea mai mare economie europeana, si incetinirea cresterii industriale din Frata, aceste probleme adaugandu-se ingrijorarilor fiscale din zona euro.

"Nu am vazut imbunatatiri majore ale situatiei datoriilor suverane din Europa. Dupa Grecia, investitorii incep sa isi indrepte atentia catre tari ca Spania, Portugalia si Italia. Ma astept ca euro sa scada gradual pe masura ce situatia se deterioreaza", a declarat Marito Ueda, director al FX Prime Corp din Tokio.

Spania, a patra economie din zona euro, se afla in dificultate extrema, dupa cum a declarat insusi premireul tarii, Mariano Rajoy, mentionand posibilitatea necesitatii unui program de salvare. Pretul titlurilor de stat spaniole a scazut, impingand dobanda obligatiunilor pe 10 ani la 5,84 procente, cel mai mare nivel din decembrie.

Estimarile economistilor indica faptul ca exporturile Germaniei au scazut cu 1,2% in februarie, fata de ianuarie, cand castigasera 2,4 procente. In Franta, exporturile au crescut cu 0,2% in februarie, indica aceiasi economisti.

Portugalia, de asemenea, se confrunta cu probleme. Respectarea tintei deficitului bugetar, impusa in acordul cu FMI, afecteaza grav economia tarii, potrivit unui raport FMI, publicat de Reuters. Tinta de deficit a Portugaliei este de 4,5% din PIB, insa respectarea ei s-ar putea sa nu reprezinte cea mai buna solutie, avand in vedere derapajul economic pe care il inregistreaza tara.

Nici Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", potrivit premierului Mario Monti, in ciuda masurilor de insanatosire care au fost luate deja. Italia a intrat in recesiune, dupa ce in ultimul trimestru al anului 2011 a inregistrat o contractare de 0,7% a Produsului Intern Brut.

In ceea ce priveste cursul valutar euro/leu, moneda unica europeana s-a depreciat pentru a cincea zi la rand in fata monedei nationale, de aceasta data doar cu 0,04 la suta.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 4,3711 lei/euro, in ultima zi a saptamanii, dupa ce, la inceputul sedintei interbancare, cursul ajunsese la 4,3750 lei/euro.

Trebuie luat in considerare si faptul ca marile piete din regiune si din restul Europei sunt inchise, cu ocazia sarbatoririi Pastelui de catre catolici, acest lucru explicand si evolutia statica a cursului.

De asemenea, dolarul american s-a depreciat cu numai 0,01 la suta in fata dolarului, comparativ cu ziua precedenta, cursul oficial ajungand la 3,3463 lei/unitate.

Francul elvetian si-a continuat deprecierea in fata leului, de la 3,6426 lei/unitate, joi, la 3,6367 lei/unitate, vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro, #curs valutar euro yen, #euro yen dolar , #Curs valutar