Retrospectiva 2013: Cum a fluctuat cursul valutar in acest an si ce ne asteapta in 2014

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
2956 citiri
Retrospectiva 2013: Cum a fluctuat cursul valutar in acest an si ce ne asteapta in 2014

Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.

Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.

"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.

Evolutia cursului de schimb in 2013

Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.

Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a aversiunii globale fata de risc, ca efect a incertitudinilor induse de tensionarea scenei politice in Spania, dar mai ales de situatia postelectorala din Italia.

Martie 2013: Cursul de schimb leu/euro a inregistrat o crestere cu caracter episodic in luna martie, intr-un context caracterizat de amplificarea temporara a aversiunii globale fata de risc, sub influenta unei succesiuni de evenimente externe nefavorabile, care a culminat cu tensionarea puternica a situatiei din Cipru. Astfel, pe ansamblul perioadei, nivelul mediu al cursului de schimb leu/euro a crescut cu doar 0,2% comparativ cu luna precedenta.

Aprilie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a repozitionat pe o panta descendenta in a doua saptamana a lunii aprilie, sustinut de deciziile de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara.In aceste conditii, cursul de schimb mediu leu/euro s-a redus pe ansamblul perioadei analizate cu 0,3% fata de luna precedenta.

Mai 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a reinscris pe un trend ascendent, evolutia avand la origine declaratiile unor oficiali Fed privind posibila adoptare a unei decizii de diminuare a programului de achizitii de active financiare al acestei institutii si, posibil, de inrautatirea asteptarilor privind evolutia economiei din zona euro.

Iunie 2013: Variatiile zilnice ale cursului de schimb leu/euro au crescut in luna iunie, iar leul a consemnat deprecieri episodice relativ ample, pe fondul sporirii sensibile a volatilitatii fluxurilor de capital. Rata medie de schimb leu/euro a consemnat o crestere de 3,1% comparativ cu luna precedenta.

Iulie 2013: Trendul descendent pe care s-a plasat cursul de schimb leu/

euro la finele trimestrului II s-a intrerupt in prima decada a lunii iulie, pe fondul diminuarii prognozei FMI privind cresterea economiei globale in 2013-2014.Rata leu/euro si-a reluat insa ulterior declinul, avand in vedere perspectiva incheierii unui nou acord cu FMI/CE/BM. Cursul mediu de schimb leu/euro a consemnat in iulie cea mai ampla scadere din regiune (1,1%).

August 2013: Cursul de schimb leu/euro a revenit pe un trend ascendent

in august, cel mai probabil datorita evolutiei consecvent favorabile a unor indicatori economici relevanti7, precum si fi na li zarii negocierilor destinate incheierii unui nou acord cu FMI-CE.

Septembrie 2013: Cursul de schimb leu/euro si-a accentuat trendul ascendent in prima parte a lunii septembrie, pe fondul cresterii aversiunii globale fata de risc.

Octombrie 2013: Rata medie de schimb leu/euro a consemnat o scadere pana la valoarea de 4,4462 lei/euro, comparativ cu luna precedenta cand nivelul mediu al cursului de schimb pentru perechea leu/euro a fost de 4,4627 unitati.

Noiembrie 2013: Cursul de schimb leu/euro si-a mentinut in luna noiembrie trendul descendent, astfel ca nivelul mediu al cursul de schimb a continuat sa scada pana la valoarea de 4,4448 lei/ euro.

Daca euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, incepand cu luna septembrie, media lunara a cursului de schimb nu a mai coborat sub 4,4 lei/euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie curs 2013, #curs valutar 2013, #curs valutar euro leu, #curs valutar banci , #Curs valutar