Curs valutar: Leul se depreciaza masiv fata de franc si dolar

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:35
1606 citiri
Curs valutar: Leul se depreciaza masiv fata de franc si dolar

Leul s-a depreciat in fata monedei europene, pana la un curs de 4,3816 lei/euro, potrivit informatiilor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei.

Cursul de referinta anuntat luni de Banca Centrala a fost de 4,3810 lei/euro.

Moneda nationala s-a depreciat si in fata dolarului american. BNR a anuntat marti un curs de 3,3481 lei/dolar, dupa ce vineri un dolar valora 3,3026 lei.

Leul a pierdut teren si in fata francului elvetian, dupa ce BNR a afisat un curs de 3,6009 lei/franc. Luni, un franc elvetian era cotat la 3,5683 de lei.

"Moneda locala a pierdut terenul castigat ieri (...) pe fondul sentimentului pesimist din pietele internationale din urma alegerilor legislative din Italia.

Intrarile suplimentare de fluxuri straine inaintea includerii oficiale de vineri a datoriei publice a Romaniei intr-un influent indice al pietelor emergente ar putea limita din presiunea de depreciere a leului, insa continuam sa credem ca moneda locala se va indrepta catre 4,4/euro in viitorul apropiat", afirma, intr-o nota, analistii ING Bank.

Dobanzile practicate marti de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scazut usor si au ajuns la 5,03% - 5,53% pe an, dupa ce luni au urcat la 5,23% - 5,73% pe an.

"Presiunea pe finantare pare a se fi diminuat usor, cu ratele ON (over night, pe termen de o zi - n.r.) scazand pana in jurul a 5,35%. Credem ca acest lucru este legat de cresterea cu un miliard de lei, pana la 10 miliarde lei, a sumei injectate in sistem de catre banca centrala la operatiunea saptamanala repo, insa este si un posibil rezultat al trecerii bugetului consolidat pe deficit luna aceasta, in pofida surplusului postat in ianuarie. Totusi, ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap au ramas nemodificate", mai spun analistii ING.

Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #curs referinta BNR, #curs euro analiza ING, #prognoze curs ING , #Curs valutar