Curs valutar. UPDATE Leul pierde 5 bani intr-o zi. Este asteptata interventia BNR

Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:14
2772 citiri
Curs valutar. UPDATE Leul pierde 5 bani intr-o zi. Este asteptata interventia BNR
Evolutia EUR/RON pe piata interbancara 06.06.2013

Zi agitata pentru moneda nationala. Perechea euro/leu s-a tranzactionat pe piata interbancara si la cotatii de peste 4,53. Analistii considera totusi ca Banca Nationala nu va permite un curs de referinta peste pragul de 4,5 lei/euro.

Joi, cursul BNR a fost de 4,4763 lei/euro - ce reprezinta un nou maxim al anului. Rata de schimb a crescut cu 1,07% sau 4,72 de bani peste cea de miercuri de 4,4291 lei/euro. Un curs superior celui de joi, de 4,4778 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 19 decembrie.

Cursul valutar euro/leu atinge un nou maxim al anului

In plus, pe piata bancara, presiunile asupra leului continua. La inchiderea sedintei de tranzactionare, cotatiile au ajuns la peste 4,53 lei/euro.

La deschidere sedintei, euro era cotat la 4,45-4,46 lei, in conditiile in care a inchis sedinta precedenta la 4,43 lei/euro. Dupa ora 10:00, euro a atins niveluri de 4,48- 4,49 lei, ce inseamna o depreciere de 1,3% pentru leu fata de inchiderea sedintei precedente si de 2% fata de deschiderea de miercuri. Un nivel atat de ridicat nu a mai fost atins pe piata interbancara de la mijlocul lunii decembrie 2012.

Dupa atingerea varfului de 4,4935, cotatiile au inceput sa scada, iar in jurul orei 12.00, perechea euro/leu se tranzactiona la 4,47, nefiind exclusa o interventie a BNR.

"Riscurule ca BNR sa intervina au crescut semnificativ. Stim din tiparul de tranzactionare ca la 4,5 lei/euro, BNR va fi prezenta in piata. De asemenea, este posibil ca deprecierea sa se tempereze doar din cauza temerilor privind o interventie", a spus Mihai Tantaru, analist ING.

Evolutia leului se desprinde joi de cea a monedelor din regiune

In ultima saptamana, nu doar leul s-a aflat sub presiune ci si monedele din regiune, precum zlotul polonez sau forintul. In aceasta dimineata insa, leul a continuat sa se deprecieze, in contrast cu evolutiile din regiune.

"Astazi (n.r. joi) cursul euro/leu este decorelat de evolutia monedelor din regiune, desi tendinta recenta era una de corelare. Singura explicatie este o suprareactie a participantilor locali - companii, care n-au mai asteptat un nivel mai bun pentru a face cumpararile", a explicat analistul ING Mihai Tantaru, pentru Business24.

Cotatiile forintului au variat joi intre 298,20 si 297,30 HUF/EUR. In jurul orei 12.00, forintul se apreciase in fata euro pana la 297,05.

Cotatiile zlotului polonez au variat intre 4,2816 si 4,2890 PLN/EUR. In jurul orei 12.00, zlotul polonez se apreciase in fata euro pana la 4,2754.

Leul ar trebui sa revina pe apreciere incepand de vineri sau luni

Leul ar trebui sa revina pe un trend de apreciere in urmatoarele zile, odata cu publicarea datelor despre piata americana a muncii, considera analistul ING.

"Eventuala depreciere va fi corectata poate chiar maine (n.r. vineri) de sentimnentul favorabil creat de datele SUA in privinta pietei muncii care vor fi pozitive, dupa cum se asteapta colegii de la ING Londra. Daca leul s-a depreciat sub imperiul evenimentelor externe, ar trebui sa functioneze si viceversa", a adaugat Tantaru.

Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 2,83 bani, la 4,4291 lei/euro, si a atins cel mai ridicat nivel din acest an. O rata de schimb identica a fost anuntata de banca centrala la 28 decembrie.

#curs valutar euro leu, #curs de schimb euro leu, #leu piata interbancara , #Curs valutar