Cursul a scazut la 4,52 lei/euro: BNR a intervenit indirect

Marti, 10 Iulie 2012, ora 10:28
1421 citiri
Cursul a scazut la 4,52 lei/euro: BNR a intervenit indirect

Cursul de schimb a scazut la 4,5190 - 4,5220 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de marti, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare si in care dealerii cred ca BNR intervine indirect astfel incat rata de referinta sa nu mai atinga un nou maxim istoric.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5345 - 4,5365 lei, cu 0,15 - 0,25 bani peste inchiderea de luni, de 4,5330 - 4,5340 lei/euro, astfel ca paritatea s-a apropiat si mai mult de maximul istoric atins vineri, de 4,54 lei/euro.

Ulterior, in piata au fost plasate ordine de vanzare la cotatii mai mici, astfel ca rata de schimb a coborat pana la 4,5200 lei/euro, nivel la care au fost realizate unele tranzactii.

La scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,5190 - 4,5220 lei, cu 1,2 - 1,4 bani sub inchiderea de luni.

In acelasi timp, zlotul era in stagnare, iar forintul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro.

"Cel mai probabil BNR intervine din nou indirect in piata, astfel incat la fixing (cand BNR ia cotatiile din piata pentru a anunta cursul de referinta - n.r.) sa anunte un curs mai mic. Avand in vedere ca se tranzactioneaza volume reduse, specifice unei sedinte obisnuite de vara, nu cred ca i-ar fi greu sa duca cursul in jos si nici macar nu trebuie sa vanda volume mari. Datele privind inflatia nu cred ca au influentat cursul, pentru ca leul se aprecia dinainte si pentru ca dupa publicarea datelor nu a fost o miscare notabila", a afirmat un dealer.

Potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica, rata anuala a inflatiei s-a plasat in iunie la 2,04%, dupa o scadere a preturilor cu 0,04% fata de luna mai, determinata de ieftinirea alimentelor. Rata anuala a inflatiei este mai redusa decat cea anticipata de analisti, de 2,1%. Estimarile variau intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania.

Cursul de schimb leu/euro a urcat saptamana trecuta cu 2%, pana la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificarii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie de Parlament vineri cu putin inainte de ora 21:00, cand deja piata locala era inchisa.

Dupa suspendarea presedintelui, pe pietele externe cursul a fluctuat vineri in jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar in cadrul unor transferuri realizate pe piata de la New York a coborat brusc la 4,51 lei/euro.

Astfel, cotatia a deschis sedinta de luni usor peste 4,52 lei/euro, dar in a doua parte a zilei s-a intors aproape de recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a aversiunii la risc a jucatorilor care, potrivit dealerilor, asteapta sa vada daca Romania va indeplini conditiile din acordul cu FMI sau intelegerea va fi suspendata.

Cursul de referinta leu/euro anuntat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unitati, iar rata oficiala pentru dolar a stabilit un nou record si a urcat la 3,6848 lei/dolar.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, cand cotatia leu/euro a fost la 4,5142 unitati, iar rata oficiala pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, cand jucatorii mizau pe deprecierea leului, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat luni de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotatie din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuersti, costurile asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), erau la acelasi nivel cu cel de luni, respectiv la 450 de puncte. CDS-urile au crescut luni la 450 de puncte, desi in prima ora a sedintei de la Bucuresti cotatia a scazut usor, la 425 puncte. Astfel, a fost depasit si nivelul atins vineri, de 430 puncte.

Bancile comerciale au afisat marti dimineata dobanzi de 5% - 5,5% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, foarte usor peste cele practicate luni, de 4,97% - 5,45% pe an. Dobanzile continua, astfel, sa incadreze rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

#curs valutar sedinta marti, #curs leu euro marti, #curs scadere , #Curs valutar