Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat

Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:15
2395 citiri
Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat

Daca problema referendumului pentru presedinte este una in primul rand politica - si as spune ca nu mai este nicidecum despre presedinte, ci mai degraba despre democratie si acceptarea principiilor europene intr-un stat membru al Uniunii Europene - omul de rand a fost lovit indirect, indiferent de opiniile sale politice, prin deprecierea leului.

Pana la inceputul lunii iulie, leul s-a depreciat in anul 2012 cu 2,5% fata de euro si zlotul polonez, cu 1,45% fata de coroana ceha si cu 5,7% fata de forintul maghiar. Am ales sa nu comentez doar evolutia leului fata de euro, tocmai pentru ca multi analisti au incercat sa "dea vina" pe contextul international sau regional (in special pe cel din zona euro) pentru deprecierea monedei nationale, minimalizand efectele politice interne. Este clar insa ca leul s-a "decuplat" clar de la monedele din regiune in ultimele trei saptamani.

Astfel, leul a pierdut 4,1% in fata zlotului, 3,3% in fata coroanei si tot 3,3% in fata forintului, comparativ cu pierderea de 4,27% fata de euro. Asadar, deprecierea leului are o componenta "regionala" redusa in aceasta perioada, cel putin 3% putand fi atribuit problemelor interne grave. Asta ca sa fie clar ce s-a intamplat pana acum!

Traian Basescu ramane presedinte, insa cursul valutar este mai greu de "reparat"

Intr-o singura zi, conflictul politic s-a solutionat prin rezultatul referendumului: asadar, Traian Basescu ramane presedintele Romaniei. Evolutia cursului valutar insa va fi afectata pentru o perioada lunga de timp.

Astfel, pentru perioada urmatoare, oricare ar fi fost rezultatul referendumului si oricine ar fi veni la Cotroceni sau la Palatul Victoria, cursul de schimb nu se va intoarce "de la sine" catre valorile de dinainte de criza politica din Romania.

Nici interventiile BNR nu vor putea "calma" pietele pe termen scurt - in urmatoarele sase luni - pentru ca derapajul politic intern a fost prea accentuat, iar comunitatea internationala a luat o pozitie prea ferma ca lucrurile sa reintre in normal foarte curand. Vom fi probabil pusi "la incercare" cel putin pana la sfarsitul anului 2012 (an electoral oricum) si abia apoi putem spera la o eventuala curatare a imaginii sifonate a Romaniei.

Asadar, cei 3% pierduti de leu din cauza derapajului de la democratie vor ramane pierduti probabil pe veci! Noul nivel de baza este undeva catre 4,6 lei pentru un euro si doar incepand cu anul 2013 si in conditii economice favorabile, va putea leul sa revina gradual la acest nivel.

#prognoze curs valutar, #curs valutar Dragos Cabat, #curs leu euro dupa referendum , #Curs valutar