Cursul valutar in 2012: Leul a inregistrat recorduri regretabile (Vezi grafic)

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:29
4105 citiri
Cursul valutar in 2012: Leul a inregistrat recorduri regretabile (Vezi grafic)

Cursul valutar a inregistrat in 2012 un record istoric regretabil. Euro a fost cotat in data de 3 august la 4,6481 lei/unitate. Cauza a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral, care a afectat economia romaneasca, deja puternic incercata de cei cinci ani de criza.

Acest record este rezultatul schimbarii a trei guverne la distanta de cateva luni si a interminabilului conflict dintre premier si presedinte. Perioadele tensionate din acest an se reflecta si in evolutia cursului valutar euro/leu, asa cum arata graficul de mai jos:

In data de 5 iulie, Traian Basescu era suspendat pentru cea de-a doua oara in cariera sa, din functia de presedinte al Romaniei.

In consecinta, euro s-a mentinut la peste 4,6 lei/unitate in perioada 23-27 iulie, culminand in 3 august cu un curs oficial de 4,6481 lei/unitate. Era ziua in care se astepta decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere. Judecatorii au hotarat amanarea unui raspuns pana in 12 septembrie, urmand sa verifice listele electorale.

"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si din Europa, cu tensiunile interne. Aceasta suprapunere a generat iesiri de capital. Ele se manifesta pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor a fost vandute. Miscarea a aviut proportii pentru economia Romaniei- cateva miliarde de lei - influenteaza piata valutara si cotatiile leului", explica evolutia cursului valutar in august, guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Reactia investitorilor a venit si pe fondul unor declaratii transante ale mediului international, cu privire la evenimentele de pe plan intern.

"Sunt foarte ingrijorat de prezenta evolutie din Romania in ceea ce priveste statul de drept si independenta sistemului judiciar. Ii voi contacta pe Ponta si pe Basescu pentru a discuta situatia", scria pe contul sau de Twitter, presedintele Consiliului European Herman van Rompuy.

Daca euro a inceput anul 2012 la un curs de 4,3219 lei/unitate in data de 4 ianuarie, incepand cu luna iulie, media lunara a cursului de schimb nu a mai coborat sub 4,5 lei/euro, potrivit datelor BNR:

Astfel, media ultimelor 12 luni (decembrie 2011/noiembrie 2012) a urcat la 4,4424 lei/euro, de la 4,2379 lei/euro in 2011, potrivit datelor BNR:

Leul, singura valuta UE care s-a depreciat in raport cu euro

Recordul istoric din 3 august nu este singura performanta negativa inregistrata de moneda nationala in 2012. Leul este singura moneda UE care s-a depreciat in raport cu euro, desi moneda europeana a pierdut din forta din cauza crizei datoriilor din zona euro. Astfel, leul a inregistrat o scadere de 5,3%, potrivit calculelor Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, de la inceputul lunii noiembrie.

In randul monedelor europene din afara blocului comunitar, dinarul sarbesc a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro, cu 6,8%. Este urmat de leul moldovenesc cu 5,5%.

#evolutie curs valutar 2012, #recorduri curs valutar 2012, #curs valutar euro leu, #curs valutar banci , #Curs valutar