Cursul valutar sare in aer la cea mai mica greseala a guvernului Ponta

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:59
2283 citiri
Cursul valutar sare in aer la cea mai mica greseala a guvernului Ponta

Cursul de schimb valutar scapat de sub control in urma caderii guvernului Ungureanu, depasind miercuri pe piata interbancara pragul de 4,43 lei/euro, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4,4168 lei/euro, un nou maxim istoric.

Cu ochii pe miscarile de pe scena politica, analistii din piata spun ca evolutia leului depinde de politicile economice pe care guvernul Ponta si le va asuma in zilele urmatoare.

Tot in expectativa ramane si Banca Natioanala a Romaniei care a decis miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, desi se astepta initial continuarea ciclului de scadere.

Pietele financiare asteapta reactiile noului guvern

Deocamdata, toata lumea asteapta ca noul guvern sa isi prezinte intentiile in ceea ce priveste politicile economice. Cresterea salariilor sau relaxarea fiscala ar putea conduce la deprecierea leului, sunt de parere analistii.

"Trebuie vazut cat va dura acest episod, daca este ceva temporar. Durata va depinde de politicile fiscale si salariale pe care si le va asuma noul guvern si de felul in care vor fi acestea receptate de investitori si de publicul larg", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

Si analistul financiar Aurelian Dochia este de acord cu faptul ca soarta leului va fi decisa pe termen scurt de intentiile noului guvern, desi pe termen lung, singura solutie ramane o evolutie economica favorabila.

"Evolutia leului va depinde pe termen scurt de anunturile pe care le va face noul guvern cu privire le politicile economice pe care le are in vedere si pe termen mediu si lung, de performanta reala economiei pentru ca slabiciunea leului din ultima vreme vine pe fondul unei unei cvasi-stagnari a economiei. Ultimul trimestru din 2011 si primul trimestru din 2012 n-au fost grozave din punct de vedere al crestereii economice".

Cursul valutar va fi influentat de noile directii

Printre principalele puncte pentru care piata financiara asteapta clarificari din partea guvernului se numara relatia cu FMI, politica ficala si politica salariala.

"Programul de guvernare trebuie cunoscut, avem doar niste declaratii facute mai demult sau mai de curand si trebuie sa mergem dincolo de aceste declaratii politice, trebuie sa vedem ceva mai concret. O eventuala relaxare fiscala ar pune presiune pe leu si chiar una mai mare decat cresterea salariilor, ce are totusi o dimensiune limitata", explica Aurelian Dochia.

Leul se va lupta pentru pragul de 4,4 lei/euro

In contextul actual, cele mai optimiste previziuni in ceea ce priveste cursul de schimb valutar in 2012 plaseaza moneda nationala la un nivel de 4,4 lei/euro.

"Nu pot sa exclud o depreciere mai mare de 4,4, dar cred ca se vor face eforturi si din partea BNR si din partea guvernului sa tina in aceasta limita cursul. In general, guvernele sunt obligate sa urmareasca reactiile pietelor si sa isi corecteze anumite masuri, in cazul in care primesc semnale negative", a declarat analistul financiar.

Perspective rezervate are si economistul-sef al Volksbank:

"Nu vad care ar fi elementele care ar stimula aprecierea cursului in prezent, ma astept la o usoara apreciere fata de momentul actual, nu la o imbunatatire considerabila", a declarat Melania Hancila.

Dupa caderea guvernului, vineri, cursul a ajuns pe piata interbancara la 4,4 lei/euro, insa BNR a intervenit indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro. O depreciere semnificativa a monedei nationale, de 0,50%, s-a inregistrat, luni si fata de dolar, cursul afisat de BNR fiind de 3,3240 lei/unitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #curs de schimb, #guvernul Ponta curs de schimb, #previziuni curs de schimb , #Curs valutar