Deflatia din Elvetia sustine pragul minim pentru franc

Marti, 12 Februarie 2013, ora 13:03
2850 citiri
Deflatia din Elvetia sustine pragul minim pentru franc

Riscul ca Elvetia sa sufere o deflatie a fost confirmat dupa ce preturile de consum au scazut in ianuarie cu 0,3%, si indica masura Bancii Centrale elvetiene de a impune un prag minim pentru franc drept una pozitiva.

Preturile de consum au scazut si in decembrie 2012 cu 0,2%. SNB, Banca Centrala a Elvetiei a prevazut acest risc si a stabilit in septembrie 2011 o referinta minima pentru moneda nationala de 1,2 franci/ euro.

Preturile sunt asteptate sa scada in medie cu 0,1% in acest an, iar in 2014 sa sufere o crestere de 0,4%.

Reto Huenerwadel, economist la UBS, a apreciat ca, in urmatoarele luni, preturile mai ridicate ale petrolului si derivatelor si chiriile mai mari vor fi singurele categorii care ar putea afecta sustenabilitatea preturilor in urmatoarele luni.

"Mediul economic s-a inrautatit din nou la finele anului trecut, iar prognoza de crestere a fost revizuita in jos. Din acest motiv, cursul minim de schimb ramane crucial", a declarat luni Fritz Zurbruegg, membru al consiliului de conducere al Bancii Centrale a Elvetiei.

Pe fondul cresterii ingrijorarilor fata de criza din zona euro investitorii s-au indreptat spre francul elvetian, considerat in mod traditional ca o valuta sigura. Insa un franc supraevaluat afecteaza competitivitatea industriei si exporturilor elvetiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoita sa intervina in 2011.

In ultima vreme, insa, pe fondul calmarii situatiei in zona euro, francul elvetian a inceput sa se deprecieze usor ajungand zilele trecute la un curs de 1,23 franci pentru un euro. Aceasta depreciere usoara a dat nastere la speculatii potrivit carora Banca Centrala a Elvetiei ar putea sa majoreze cursul minim de schimb.

#curs valutar franc elvetian, #rata schimb franc elvetian, #deflatie Elvetia, #preturi Elvetia, #prag minim franc elvetian , #Curs valutar