Dolarul pune la zid restul valutelor. Care sunt efectele si unde se va opri

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 11:40
6691 citiri
Dolarul pune la zid restul valutelor. Care sunt efectele si unde se va opri
Foto: Eurodar

Dolarul este campionul en-titre al acestui sezon pe piata valutara. Moneda americana s-a apreciat la un maxim al ultimilor 12 ani in fata euro si la un maxim al ultimilor 8 ani in fata yenului japonez.

Dolarul a castigat deja 13% in fata euro numai in acest an, iar, odata cu demararea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, valoarea dolarului va continua sa creasca, estimeaza specialistii.

Desigur, aprecierea dolarului demonstreaza ca economia din Statele Unite are o traiectorie mai putin sinuoasa decat cea din zona euro sau din Japonia si este un eveniment imbucurator pentru turistii americani sau pentru importatori.

Dar nu va fi privita cu acelasi entuziasm de catre marile companii, potrivit CNN.

Cresc turismul in Europa si vanzarile de masini japoneze

La o cotatie de doar 1,07 euro/dolar si cu sanse reale de a atinge in curand paritatea cu moneda europeana, dolarul este moneda forte a momentului.

Este timpul perfect ca turistii americani sa speculeze din plin aprecierea monedei pe pietele externe pentru a achizitiona sejururi de lux sau pentru a-si cumpara, la un pret mai avantajos decat acum un an, marfuri de import: masini japoneze, produse ale caselor de moda europene etc.

Microsoft sau IBM, lovite direct sub centura

Situatia este privita cu alti ochi de catre investitori, care au renuntat masiv la actiunile detinute la unele mari corporatii.

Marile companii americane care isi obtin o parte importanta din venituri din export vor avea de suferit in urma aprecierii dolarului. Veniturile lor obtinute in cadrul filialelor internationale vor fi mai slabe.

Microsoft, IBM, Procter & Gamble, Johnson & Johnson si Caterpillar au anuntat deja ca isi vor modifica estimarile privind bugetul de venituri pe anul in curs.

Multinationalele au fost luate prin surprindere

Razboiul valutelor si fluctatiile din piata Forex ar putea fi totusi controlate cu putin efort de catre departamentele financiare din interiorul acestor corporatii, insa problema cea mai mare o reprezinta ieftinirea marfurilor de import.

Un dolar mai puternic inseamna automat si o putere de cumparare mai mare a americanilor, in acest moment masinile producatorilor europeni rivalizand direct cu modelele Ford si GM de pe piata americana.

Katie Nixon, sef de investii la fondul Northen Trust considera ca, din acst motiv, randamentul firmelor cuprinse in indicele Standard & Poor's 500 va fi de doar 3% in acest an.

"Viteza cu care moneda americana s-a apreciat a luat prin surprindere multe companii multinationale. Impactul asupra pietei este greu de limitat", explica aceasta.

Scad investitiile americane peste ocean

Pentru investitori, acesta este un moment in care companiile locale fara expunere pe piete internationale incep sa para singura optiune viabila.

George Young, co-manager al fondului mutual Villere Balanced and Villere Equity, explica faptul ca fluctuatia pietei valutare l-a facut sa se orienteze catre companii mici, care nu depind de influenta dolarului sau a altor valute in desfasurarea activitatii.

Printre acestea se numara firme de consultanta sau producatori de mobilier locali.

"Detinem actiuni la companii locale. Pentru noi piata valutara nu are nicio influenta", explica acesta.

Iar strategia sa ar putea fi in curand copiata la indigo de toti cei care vor sa obtina un profit constant si sigur in perioada imediat urmatoare.

#curs valutar euro dolar, #partitate dolar euro, #evolutie curs dolar, #preturi marfuri dolari , #Curs valutar