Dupa sase zile de "entuziasm", leul pierde teren in fata euro: Estimarile finantistilor

Joi, 30 August 2012, ora 08:37
2147 citiri
Dupa sase zile de "entuziasm", leul pierde teren in fata euro: Estimarile finantistilor

Dupa sase zile de apreciere, moneda nationala a pierdut miercuri din "avant", Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 4,4665 lei/euro. Este deprecierea leului un semnal de alarma pentru urmatoarea perioada sau o rectie normala de corectare a unui "entuziasm exagerat al pietelor financiare? La ce sa ne asteptam.

Pe 21 august cursul valutar si-a inceput aprecierea in fata monedei europene, data la care BNR a anuntat un curs de schimb valutar cu 4,4987lei/euro. Cea mai mare avans luat de moneda nationala a fost pe 27 august cand BNR a anuntat un curs de 4,4667 lei/euro, dupa ce, cu o zi inainte, cursul era de 4,4819 lei/euro.

In aceasta perioada, Banca Centrala a anuntat limitari succesive ale lichiditatii pe care o injecteaza pe piata prin operatiuni Repo. Timp de patru saptamani, BNR a coborat treptat pragul pentru suma de bani pusa la dispozitia bancilor timp de o saptamana prin operatiuni Repo.

Dupa ce pe 3 august cursul valutar a atins nivelul maxim istoric de 4,6481 lei pentru un euro, BNR a decis reducerea lichiditatilor din piata, anuntand, pentru prima data din noiembrie 2008, plafonarea sumelor imprumutate bancilor prin intermediul licitatiilor repo organizate saptamanal pana la 4 miliarde de lei saptamana trecuta, reducand astfel cantitatea de lei de pe piata si descurajand atacurile speculative carora a fost supus leul.

Va continua leul sa scada?

Iata ce cred economistii contactati de Business24:

Melania Hancila, economist sef al Volksbank

Eu nu cred va fi o tendinta clara de depreciere. Va fluctua cursul in urmatoarea perioada, depinzand atat de sentimentul regional cat si de climatul politic. Fluctuatiile din perioada urmatoare vor fi mai modeste. Nu vad un curs leu/euro mai puternic de 4,40 pentru ca s-au deteriorat si fundamentele economice si exista si un risc politic. Oricand pot reizbucni tensiunile politice care de fapt mocnesc. Nu s-a calmat situatia cu adevarat.

Ar putea sa urmeze o mai mare apreciere dupa alegerile parlamentare daca mesajele sunt pozitive orientate spre incurajarea cresterii economice, nu spre masuri de tip social. Pana la finalul anului putem avea un leu undeva la 4,40-4,45.

Claudiu Cazacu, broker X-Trade Brokers

Am avut aceste cotatii ale leului atat de apreciate si datorita politicii BNR de a limita volumul operatiunilor REPO si acest lucru pune presiune pe dobanzi si face mai scumpe speculatiile impotriva leului, deci sustinand moneda nationala. Cu toate acestea, este de presupus ca pe termen mediu si lung acesta interventie sa nu fie mentinuta. Peste acest factor care tine de BNR s-a suprapus si relaxarea tensiunilor interne. La tot acest cocktail pozitiv s-a adaugat si un mediu extern defavorabil riscurilor.

Acum avem o corectie a unui entuziasm care a mers, totusi, putin prea departe pana la 4,45 lei/euro si chiar mai jos pe interbancar. Trebuie sa tinem seama si de faptul ca pozitia BNR nu va putea fi sustinuta multa vreme. Pietele ar putea sa anticipeze acest aspect, ceea ce duce la o depreciere a monedei nationale.

Pentru urmatoarele saptamani estimam un curs valutar in jurul valorii de 4,5, o lejera perioada de depreciere.

Vlad Muscalu, economist sef ING Bank

Prognoza noastra este una de depreciere, pana la finalul anului vom avea un curs de 4,85lei/euro, in contextul in care ne asteptam ca tensiunea politica sa revina in atentia participantilor la piata valutara si consideram ca puterea de interventie a Bancii Centrale este oarecum limitata.

Crede pe masura ce se apropie alegerile vom vedea deprecieri ale cursului valutar din cauza ca anumite partide vor propune o serie de masuri populiste care poate au sens din punct de vedere politic dar fiscal sunt problematice. Aceasta ar putea duce la ingrijorarea investitorilor.

#curs valutar, #prognoze curs valutar, #curs valutar leu, #curs schimb valutar , #Curs valutar