Euro a reactionat la fel ca leul in urma alegerilor din Franta si Grecia

Luni, 07 Mai 2012, ora 13:25
2450 citiri
Euro a reactionat la fel ca leul in urma alegerilor din Franta si Grecia

In momente politice delicate, precum schimbarea centrilor de putere, cursul valutar reactioneaza.

Odata cu demiterea guvernului Ungureanu, leul s-a depreciat pana la un nivel istoric de 4,4010 lei/euro. Nimic anormal, caci nici euro n-a scapat de influenta mediului politic: schimbarea presedintelui in Franta, dar si alegerile parlamentare din Grecia au afectat moneda unica.

Si moneda euro a reactionat asemanator: s-a depreciat pana la maximul ultimelor trei luni dupa ce socialistul Francois Hollande a fost ales ca presedinte al Frantei, iar alegatorii greci s-au inghesuit sa voteze partidele care sunt impotriva masurilor de salvare, inflamand ingrijorarile ca eforturile de austeritate din Europa ar putea fi deraiate, scrie Bloomberg.

Piata interbancara a fost marcata luni de volatilitate, cursul leu/euro. De la ora ora 8.00 si pana la afisarea cursului oficial, leul a fluctuat intre 4,4000 lei/euro si 4,4060 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat luni un curs de referinta de 4,4053 lei/euro, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta. Cursul BNR de vineri fost de 4,4044 lei/euro.

"Conteaza foarte mult ce se va intampla cu aceasta situatie politica incerta in urmatoarele zile. Oriunde in lume, o astfel de cadere a guvernului se vede prima data in cursul valutar", a declarat analistul Aurelian Dochia pentru Business24, dupa demiterea guvernului Ungureanu.

Euro, in declin

Moneda celor 17 natiuni s-a depreciat pentru a sasea zi consecutiv, cea mai lunga serie de pierderi inregistrate din septembrie 2011, dupa ce partidul Angelei Merkel a inregistrat cele mai proaste rezultate din ultimii 50 de ani. In schimb, yenul si dolarul s-au apreciat cel mai mult in aceasta perioada.

"Exista ingrijorari majore legate de evolutia euro. Ce e comun atat la alegerile din Grecia, cat si din Franta, e faptul ca oamenii nu sustin masurile de austeritate, care sunt cruciale rezolvarii problemelor din Europa", a declarat Marito Ueda, director al FX Prime din Tokyo.

Euro a cazut pana la un curs de 1,2955 dolari/euro din 25 ianuarie si pana acum, dupa care a urcat pana la 1,2986 dolari/euro, cu 0,8% mai putin decat cursul de inchidere de vineri. Moneda unica s-a depreciat cu 0,9% si fata de yen.

Austeritate si recesiune

Masurile de austeritate destinate temperarii efectelor crizei datoriilor au impins pana acum economiile tarilor din zona in recesiune, de la Olanda pana la Spania, ca sa nu mai vorbim de situatia Greciei. Alegerile au avut loc in contextul in care ajutorul in valoare de 386 miliarde de euro destinat Greciei, Irlandei si Portugaliei, nu a reusit sa amelioreze situatia.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,3% in ultima luna, in timp ce dolarul s-a apreciat cu 0,7%, iar yenul cu 3,3%.

Hollande a obtinut aproape 52% din voturile francezilor in cursa pentru scaunul prezidential, furand postul de la actualul presedinte, Nicolas Sarkozy.

"Victoria lui Hollande era asteptata, dar creste totusi cererea pentru dolar", a declarat Sabastien Galy, strateg pe cursul valutar al Societe Generale SA in New York.

Hollande promite politici ecoomice cu care cancelarul german Angela Merkel nu e de acord, inclusv cresterea cheltuielilor si intarzierea reducerii deficitului. El a cerut, in timpul campaniei, mai multa actiune din partea Bancii Centrale Europene, sfidand astfel Germania.

Parditul Uniunea Crestin Democrata al lui Merkel a avut cele mai mici procente la alegeri din 1950 si pana acum. In Grecia, Noua Democratie a castigat 20% din voturi.

#curs euro, #curs leu, #probleme politice Europa, #alegeri prezidentiale Frata efecte euro , #Curs valutar