Euro castiga in fata dolarului, dupa ratificarea acordului pentru Grecia

Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:19
1367 citiri
Euro castiga in fata dolarului, dupa ratificarea acordului pentru Grecia

Moneda euro s-a apreciat marti puternic fata de dolar, dupa ce Parlamentul german a aprobat al doilea acord de finantare externa a Greciei, dar si datorita optimismului privind operatiunea de refinantare pe trei ani pregatita pentru miercuri de Banca Centrala Europeana (BCE).

Cancelarul german Angela Merkel a bifat luni noapte o victorie importanta in parlament, legislativul ratificand cu majoritate larga cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, de 130 miliarde euro, transmite Reuters.

Dintre cei 330 de parlamentari ai coalitiei care sustine oficial Cabinetul Merkel, numai 304 au votat pentru, numarul "dizidentilor" fiind in crestere fata de votul din toamna anului trecut privind majorarea fondului de urgenta al zonei euro. Un grup de 17 parlamentari ai coalitiei au votat impotriva de aceasta data, fata de 13 in septembrie.

Grecia a lansat oficial vineri schema de conversie de obligatiuni menita sa reduca datoria statului catre creditorii privati cu 74% din valoarea nominala a bondurilor.

Agentiile de rating au reactionat prompt: Fitch a retrogradat Grecia la "CCC", ultima treapta inainte de default, iar S&P a coborat ratingul statului elen la "default selectiv", indicand ca tara a intrat in incapacitate de plata pe anumite datorii.

Costurile de finantare ale statelor de la "periferia" zonei euro au scazut puternic din decembrie, cand Banca Centrala Europeana (BCE) a derulat in premiera operatiunea de refinantare pe trei ani, injectand 489 miliarde euro in sistem.

BCE va efectua miercuri o noua operatiune similara, analistii anticipand ca bancile vor participa in numar mai mare. Media estimarilor indica o injectie de lichiditate de 500 miliarde euro, iar unele prognoze mai curajoase urca pana la 1.000 miliarde euro.

Ratificarea acordului pentru Grecia de catre parlamentul german si optimismul privind operatiunea de refinantare pregatita de BCE au impins moneda euro in urcare cu 0,4% in sedinta de marti, la aproximativ 1,345 dolari, potrivit Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro dolar, #nivel euro dolar, #conversie euro dolar, #acord grecia , #Curs valutar