Euro coboara sub pragul de 4,5 lei. Cui sa-i multumim?

Joi, 16 August 2012, ora 14:26
2203 citiri
Euro coboara sub pragul de 4,5 lei. Cui sa-i multumim?

Euro a coborat sub pragul de 4,5, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand, joi, un curs de referinta de 4,4924 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele sase saptamani. Care sunt evenimentele care au dus la aprecierea masiva a monedei nationale?

Leul s-a apreciat joi cu 2,62 bani, confirmand prognozele Ministrului de Finante, Florin Georgescu, care a spus ca, dupa referendum, cursul valutar va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro.

Georgescu: Evolutia cursului valutar este influentata de factori externi

Aprecierea cursului valutar vine dupa incheierea vizitei de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) si dupa anuntul privind prognoza de crestere economica pentru anul 2012.

Potrivit estimarilor FMI, economia Romaniei va inregistra, pana la finalul acestui an, o crestere de 0,9%. Guvernul in schimb, este si mai optimist, anuntand o crestere economica de 1,2% pentru a anul 2012.

Intre timp, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat rezultate financiare ale Romaniei pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Dupa doua trimestre de scadere, economia Romania a revenit pe plus, cu o crestere de 0,5%.

Analistul financiar Aurelian Dochia crede, insa, ca aprecierea leului nu are legatura cu vizita FMI sau cu prognozele de crestere economica.

"Cred ca asistam la o corectie a unei reactii exagerate a pietelor. Pietele financiare au aceasta tendinta, ca la primul moment sa reactioneze exagerat si apoi sa se corecteze", a precizat Aurelian Dochia pentru Business24.

Va continua leul sa se aprecieze?

Insa aceasta tendinta de apreciere a monedei nationale nu este una de durata, avertizeaza analistul financiar.

"Investitorii sunt inca in expectativa, iar fenomenul de fond, care determina deprecierea leului, tine de miscarile de capital. Ele raman in continuare dezavantajoase, in sensul ca, avem in continuare iesiri masive de capital si nu se prevede, in urmatoare perioada, inversarea acestei tendinte", a adaugat Dochia.

Cu toate acestea, analistul economic este de parere ca evenimentele politice din Romania nu vor mai produce miscari pe pietele valutare.

"In mare masura, pietele au integrat deja toate asteptarile privind evolutia politica", a precizat Aurelian Dochia.

Analistul este insa de parere ca, pe termen mediu, surprizele pot sa vina, atat de pe plan intern, cat si de pe plan extern.

Pe piata externa, cel mai mare risc pentru Romania este legat de situatia Greciei.

"Nu este exclus ca aceasta tara sa intre in incapacitate de plata pana la sfarsitul anului si asta va determina niste miscari foarte ample pe pietele financiare", a spus analistul economic.

Pe plan intern, indicatorii obisnuiti: finantarea deficitului public, dobanzile cu care se finanteaza inflatia vor avea influenta asupra cursului.

"Acesti indicatori inclina mai mult spre deprecieri decat aprecieri", a adaugat Dochia.

Analistul financiar crede ca, pana la finalul anului, in lipsa unor miscari externe de amploare, vom plati 4,60 lei/euro.

Pe piata interbancara, la inceputul sesiunii de joi, cotatiile monedei nationale fluctuau in jurul nivelului de 4,4850 lei/euro, cu aproape un ban fata de finalul sesiunii precedente, dupa ce, marti, cursul oficial a inregistrat cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani si jumatate.

La deschidere, bancile cotau euro la 4,4850 - 4,4870 lei, in scadere de la 4,4940 - 4,4960 lei, nivel consemnat in sesiunea de marti, cand BNR a publicat un curs oficial de 4,5186 lei/euro. Miercuri a fost zi nebancara pe piata locala.

#curs valutar apreciere leu, #vizita FMI curs valutar, #curs valutar crestere economica Romania , #Curs valutar