Euro, egal cu dolarul in cateva saptamani. Tu esti pregatit?

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 14:45
3942 citiri
Euro, egal cu dolarul in cateva saptamani. Tu esti pregatit?
Foto: The Cable

Moneda europeana a atins minimul ultimilor 12 ani in raport cu dolarul, iar lucrurile se vor inrautati pentru euro in perioada imediat urmatoare.

Analistii considera ca nu mai este decat o chestiune de zile pana cand paritatea euro-dolar va fi atinsa.

Deprecierea euro este accentuata de declansarea programului de relaxare cantitativa initiat saptamana aceasta de Banca Centrala a Europei.

Miscarea anticipata de catre toti jucatorii din piata a impins euro la sfarsitul saptamanii trecute sub pragul critic de 1,100 dolari, nemaiatins din septembrie 2003.

Deprecierea monedei europene a continuat, miercuri un euro tranzactionandu-se la cursul de schimb de 1,0692 dolari, arata postul CNBC.

In Romania, moneda americana a fost cotata de Banca Nationala la 4,2059 lei/unitate, in timp ce euro a ajuns la 4,4444 lei/unitate.

Paritatea, o concluzie logica

"Ne indreptam rapid spre paritate si aceasta este concluzia logica la evenimentele in derulare. Initial, am crezut ca acest lucru se va intampla abia anul viitor, dar acum cred ca trebuie sa ne asteptam la un raport egal euro-dolar in viitorul imediat", arata David Zahn, reprezentant al Franklin Templeton.

Din punctul sau de vedere, Banca Centrala Europana se poate arata ingrijorata doar daca ritmul de depreciere a monedei unice se accentueaza.

Euro, in cadere libera

Michael Hewson, analist sef la CMC Markts, crede insa ca declinul euro poate merge mult mai departe.

"Putini isi imaginau in mai, anul trecut, cand cursul euro-dolar era de 1,4000, ca in doar zece luni vom avea o valoare de 1,070 dolari/euro.

Urmatorul prag este de 1,050 ca minim al lunii martie, iar de acolo pana la paritate mai este doar un mic hop de trecut", arata acesta intr-o analiza remisa investitorilor.

Un reprezentant al Societe Generale se arata de acord cu estimarea lui Hewson si considera ca pana la echilibrarea cursului de schimb intre cele doua valute mai avem doar catva saptamani.

"Dimensiunea miscarilor din piata reflecta efectul relaxarii cantitative si ii forteaza pe oameni sa-si dea seama ca detin prea multe active in euro. Pragul de 1,05 va fi atins in curand, iar de acolo mai avem cateva saptamani pana la atingerea paritatii", considera Sebastien Galy.

Cu toate acestea, Galy se arata intrigat de faptul ca piata a prevazut in mod corect aceste evenimente inca din primele luni ale anului si avertizeaza ca este foarte rar ca evolutia sa se desfasoare fara fluctuatii puternice ale cursului de schimb intre cele doua monede.

Cursul euro-dolar evolueaza in directii contrare

Interventia bancilor centrale si lansarea programelor de relaxare cantitativa au ca efect depreciera valutelor, efect intretinut si de dobanzile scazute sau negative mentinut de institutiile financiare in cauza.

In momentul de fata, reducerea performantei euro pare un fenomen normal pe fondul unei cresteri economice anemice in Europa. Deprecierea euro ar puta insa relansa exporturile, pe masura ce valoarea marfurilor din zona euro devine accesibila cumparatorilor de pe alte piete.

Prabusirea monedei europene a fost accentuata si de riscul unui dezechilibru generat de o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

In acelasi timp, anuntul facut de reprezentantii Rezervei Federale privind cresterea dobanzii de referinta incepand cu vara acestui an a impulsionat ritmul de apreciere a dolarului american.

Programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europne, in valoare totala de peste 1.000 de miliarde de euro, a coborat drastic si randamentul titlurilor de stat emise de guvernele din zona, facand investitorii sa se orienteze spre piete mai profitabile.

Moneda nesigura pentru urmatorii ani

Strategii Deutsche Bank cred ca valoarea programului de relaxare cantitativa ar putea fi mai mare decat suma anuntata initial de BCE, ceea ce va pune o si mai mare presiune pe moneda europeana.

"Rezervele mari constituite in euro si reducerea dobanzii de referinta, combinate cu efectul relaxarii cantitative au dus la o retragere masiva de capital din zona euro, impulsionand activitatea pe alte piete la nivel global.

Cu cat se vor retrage mai multi bani din Europa, cu atat mai mult euro va manifesta o slabiciune mai mare, iar randamentul obligatiunilor pe piata globala va fi in scadere", arata George Saravelos si Robin Winkler.

Cei doi analisti ai bancii prevad atingerea paritatii euro-dolar pana la sfarsitul acestui an, urmata de un curs de 90 de centi pentru un euro in 2016 si 85 de centi in 2017.

Iar scenariul lor avertizeaza ca in urmatorii 5 ani vom avea parte de destule surprize.

"Europa va continua sa fie un factor de dezechilibru pentru pietele globale pana spre finalul acestui deceniu", mai spun Saravelos si Winkler.

#paritate euro dolar, #declin euro, #efect relaxare cantitativa, #curs valutar euro dolar 2016 , #Curs valutar