Euro in declin: Investitorii sunt indiferenti la intrunirile oficialilor europeni

Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:46
1415 citiri
Euro in declin: Investitorii sunt indiferenti la intrunirile oficialilor europeni

Moneda europeana a continuat sa se deprecieze luni, inainte de intalnirea ministrilor de finante europeni care se va desfasura la Bruxelles.

Daca in trecut investitorii se aratau entuziasmati atunci cand se organizau astfel de intruniri oficiale, acum problemele europene sunt mult prea apasatoare pentru a crea un val de reactii pozitive in pietele financiare.

Euro a atins nivelul minim al ultimilor doi ani pentru a treia sedinta de tranzactionare consecutiva, in timp ce yenul se apropie de nivelul maxim al lunii fata de euro. O valoare asemanatoare a euro a mai fost inregistrata in iulie 2010, cand cursul atinsese 1,2251 dolari/euro, scrie Bloomberg.

"Riscul unei astfel de intruniri oficiale a ministrilor de finante din zona euro este evidentierea pronuntata a 'crapaturilor' din unitatea europeana, dar si a intarzierii implementarii masurilor asupra carora s-a cazut de acord la summit", a spus Mike Jones, specialist pe cursul de schimb la Banca Noii Zeelande.

Moneda euro a coborat pana la 1,2251 dolari/euro, cea mai slaba cotatie din iulie 2010 si pana acum, inainte de a se tranzactiona la 1.2276 dolari/euro la putin timp dupa deschiderea pietelor financiare.

Situatia a fost insa si mai proasta in ultimii ani de la izbucnirea crizei economice. Raportul dintre moneda europeana si cea europeana a atins si alte valori mai mici, precum 1,1877 dolari/euro pe 7 iunie 2011.

Moneda euro s-a depreciat cu 3,2 procente in ultimele trei luni, cea mai proasta evolutie a celor mai importante zece monede urmarite de indicii Bloomberg. In aceasta perioada, yenul a inregistrat cea mai mare crestere, castigand in aceeasi perioada 6,4 procente.

Decizii importante cu impact neglijabil

Liderii zonei euro au cazut de acord la summitul din iunie sa relaxeze conditiile imprumuturilor de urgenta acordate Spaniei in vederea ajutorarii bancilor de aici. "Trebuie sa luam masuri rapide pentru supravegherea bancilor si trebuie sa recapitalizam rapid bancile spaniole", a declarat duminica ministrul de Finante francez, Pierre Moscovici.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, se va adresa luni ministrilor de finante europeni la Bruxelles, dupa ce, pe 5 iulie a anuntat reducerea dobanzii cheie la un nivel record de 0,75%. Conform declaratiilor lui Draghi de saptaman trecuta, decizia de a reduce dobanda cheie s-ar putea sa aiba doar un impact mic asupra economiei zonei euro, unde problemele raman aceleasi.

"Moneda euro ar putea cobora la 1,21 dolari/euro in urmatoarea saptamana", estimeaza Andrew Su, CEO al Compass Global Markets.

Pe 29 iunie, la summitul european, s-a luat decizia ca bancile trebuie supravegheate indeaproape, dar nu s-au facut specificatii exacte la metoda in care acest lucru va fi obtinut. Lipsa detaliilor si a pasilor exacti care trebuie luati nu a influentat pozitiv pietele, iar acest lucru este evident in evolutia monedei euro in comparatie cu alte valute.

#evolutie moneda euro, #curs euro dolar, #minim curs euro dolar , #Curs valutar