Euro pentru Romania este tichia de Margaritaresti!

Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:05
1796 citiri
Euro pentru Romania este tichia de Margaritaresti!

Daniel Daianu, consilier onorific al premierului, a spus fara echivoc ca obiectivul intrarii Romaniei in zona euro in 2015 este nerealist. Daca aceasta declaratie inseamna ca se abandoneaza obiectivul "euro 2015", o mare povara se ridica de pe umerii napastuitei tari numita inca Romania.

Nu ca ar fi existat vreun pericol real de a fi varat minunatul nostru leu in zona euro si acolo sa nu ne descurcam printre leii competitivitatii vest-europene! Nu exista acest pericol pur si simplu pentru ca, dupa episodul Grecia - si este de ajuns acesta, desi ar putea urma si altele -, corifeii vest-europeni, care muncesc totusi la euro de patru decenii, nu vor mai primi in fieful lor alti vargaleti de tipul Romaniei.

Problema era alta. Intrarea in zona euro era folosita ca un paravan sau ca o justificare pentru politica economica promovata, care era integral o politica obligatorie pentru o tara apartinand zonei euro si nu pentru o tara neapartinand acestei zone. Mai precis, in masura apartenentei la euro, politicile monetara (preturi) si valutara (curs) proprii dispar si, pentru orice ajustare, trebuie sa se apeleze la singura parghie ramasa la dispozitie (politica fiscal-bugetara), in timp ce aceste constrangeri nu exista in cazul neapartenentei la euro, atunci putandu-se apela la cele doua mentionate supape pentru ajustari.

Comanda externa, trasmisa de FMI, a fost "curs relativ fix, indiferent de ciclul economic", adica interzicerea folosirii monedei (si preturilor) pentru ajustarile impuse obiectiv de recesiune, cu inevitabila aruncare a poverii ajustarii asupra politicii fiscal-bugetare, respectiv asupra salariatilor, pensionarilor si contribuabililor. De aici, tezele diversioniste: statul s-a labartat, statul sa plateasca! Cu vararea pe gat acestuia a unei indatorari care il va inlantui pe vecie si cu plasarea in carca celor care constituie statul (salariati, pensionari, contribuabili) a celor mai dure masuri de austeritate din Europa, cu toate ca in cazul romanesc nu statul, ci in proportie de cel putin 80-90% sectorul privat (indeosebi cel bancar) crease situatia care cerea ajustari.

Cine tragea foloase din aceasta politica?! Pai, simplu: bancile - practic toate straine - si parohul lor din Romania, adica BNR, institutia careia ii cadeau in sarcina ajustari pe care le-a putut astfel plasa altei institutii (guvernul), iesind total basma curata. Cei mai multi nu s-au prins cum a stat exact treaba, neavand premiul Nobel pentru economie sau lasandu-se dusi de nas de aceia care au aceste premii, dar care cam mint oamenii de rand in anii de criza. Asa ca, dincolo de aparenta sustinere de care se bucura, obiectivul "euro 2015" era mai mult politica din partea presedintelui Basescu - pe ideea evidentierii fidelitatii fata de cauza integrarii europene -, dar un interes extrem de profund din partea d-lui Isarescu, ce isi juca, in acest fel, cartea confortului politic intern si a aprecierii bancare internationale.

Aceasta politica nu a fost doar o povara pe seama statului si napastuitilor cel putin seminevinovati, dar a fost si o evident extrem de costisitoare tichie de margaritar pentru o economie mereu mai sfrijita. Foste surate comuniste ale Romaniei, care si-au aparat responsabil propriile interese in fata agresiunii vest-europene de tip colonialist si se afla acum intr-o situatie infinit mai buna decat Romania - precum Polonia si Cehia -, nu stiu cum sa amane obiectivul intrarii in euro, desi ar fi capabile sa-l atinga, tocmai pentru a beneficia de pe urma avantajelor neaparatenentei la euro.

A practica o politica de zona euro fara a fi in zona euro - adica de a prelua doar ponoase fara foloase - este chiar o aiureala!

Pretul a fost sufocarea economiei, care a fost platit numai si numai de acea parte a economiei care a ramas in maini autohtone si care salahoreste la capitalul strain, indiferent daca in calitate de salariati sau patroni. Spre prosperitatea capitalului strain si a celor cativa pe care acesta ii lasa sa fure din faramiturile ce-i cad de la gura, pentru a se putea plange ca exista coruptie si pentru a avea de unde sa-i procure pe tradatorii de neam si tara!

Daca abandonarea ca nerealista a obiectivului "euro 2015" nu va fi folosita pentru a schimba politicile care ingroapa si ceea ce mai este din economia romaneasca, atunci aceasta tichie de margaritar a fost scoasa de pe capul Romaniei absolut degeaba!

#adoptare euro romania, #Romania zona euro, #politica monetara Romania, #politica valutara Romania, #opinie Ilie Serbanescu , #Curs valutar