Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR

Joi, 02 August 2012, ora 13:17
1480 citiri
Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR

Moneda euro s-a apreciat, joi, cu 0,46% fata de leu, Banca Nationala a Romaniei afisand un curs de 4,6097 lei/euro. Miercuri, BNR anunta un curs de schimb de 4,5885 lei/euro.

Si dolarul american s-a apreciat cu 0,65% fata de leu, cursul BNR fiind de 3,7528 lei/dolar. BNR a afisat, in ziua precedenta, un curs de 3,7285 lei/dolar.

Deprecierea monedei nationale are loc in contextul in care Curtea Constitutionala a intrat in sedinta pentru a lua o hotarare privind valabilitatea referendumului inca de la ora 9.00, joi, iar, la ora 13.00, cand BNR anunta cursul oficial, inca nu exista o decizie.

Curtea Constitutionala a amanat decizia privind validarea referendumului

Analistul financiar, Aurelian Dochia, a declarat, pentru Business24, ca evolutia cursului valutar era de asteptat, deoarece aprecierea monedei nationale de la inceputul saptamanii a avut la baza doar optimismul investitorilor.

"Eu cred ca revenirea de scurta durata, care a fost inregistrata la inceputul saptamanii, a fost pe un val de optimism, investitorii crezand ca, in sfarsit, s-a terminat circul politic. Dupa cum se vede, lucrurile sunt departe de a se fi lamurit si atunci, incet, incet, piata revine la atitudinea pe care o avusese inainte", a declarat analistul.

Tot joi are loc, la Frankfurt, intrunirea Consiliului Administrativ al Bancii Centrale Europene, de la care investitorii asteapta decizii importante pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa si, in consecinta, salvarea marilor economii de la prabusire.

Cu toate acestea, desi moneda europeana s-a apreciat fata de cea americana inainte de intrunirea liderilor BCE, leul nu este influentat de evenimentele de peste hotare.

"Nu cred ca are vreo influenta. Niciodata cursul leului nu a fost strans legat de ce se intampla la BCE si nu vad daca de data aceasta ar fi altfel", a declarat Dochia.

Vineri, pe 27 iulie, inainte de referendum, moneda nationala s-a apreciat, acelasi trend continuand si luni, 30 iunie. Incepand cu ziua de marti, leul s-a depreciat fata de moneda europeana. Joi, moneda europeana s-a apreciat cu cea mai mare valoare fata de leu de la inceputul saptamanii. Daca, marti si miercuri, euro a castigat cate 0,30% fata de leu, joi, moneda nationala a pierdut 0,46%.

#BNR curs valutar joi, #curs valutar joi, #curs leu euro joi , #Curs valutar