Francul elvetian este tinut in chingi. Cum va evolua moneda in 2013?

Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:15
4840 citiri
Francul elvetian este tinut in chingi. Cum va evolua moneda in 2013?

Banca centrala elvetiana a impus in 2011, atunci cand francul ajunsese la paritate cu euro, un plafon de 1,20 pentru cursul euro/franc. In 2012, din cauza crizei financiare din tarile europene, Banca a intervenit pe piata pentru a mentine acest plafon. Ce se va intampla in 2013 cu raportul euro/franc, de care depind ratele multor romani?

Din 2011 si pana in prezent moneda Elvetiei a urmat un trend descendent generat de relaxarea crizei datoriilor suverane din Europa.

Desi francul elvetian s-a depreciat cu 1,6 procente in raport cu moneda unica europeana, este inca cu 11% mai mare decat nivelul mediul din ultimii cinci ani si cu 27% peste nivelul din octombrie 2007.

"Francul elvetian este in continuare supraapreciat, chiar la nivelul la care a ajuns in aceasta luna in raport cu euro. In special in al doilea si al treilea trimestru din 2012 am fost nevoiti sa intervenim pentru a proteja acest plafon", a declarat Fritz Zurbruegg, membru in Consiliul de Conducere al Bancii Nationale a Elvetiei.

Cat va putea sustine Banca Nationala a Elevetiei acest plafon?

Banca Nationala a Elvetiei mai are la dipozitie o serie de parghii pe care le poate utiliza pentru a mentine un trend de depreciere a cursului euro/franc elvetian.

"Banca centrala are in continuare varianta modificarii pragului, in sensul ridicarii acestuia, dar manevra ar presupune costuri mai mari de interventie. E o solutie ce are sanse mai mari de adoptare dupa o perioada mai lunga de intarire a euro in pietele valutare.

O alta varianta este incurajarea depozitelor cu dobanzi negative, care pot avea de asemenea "efecte secundare" pe termen lung. Euro/franc va depinde insa in buna parte de perceptia privind directia economiilor blocului european, iesirea din recesiune fiind semnalul unor ajustari care ar ajuta SNB sa actioneze foarte eficient pentru deprecierea francului", a explicat Claudiu Cazacu, analist-sef al firmei de brokeraj XTB, pentru Business24.

Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, crede ca Banca Nationala a Elvetiei este pregatita pentru masuri suplimentare impotriva francului in cazul in care conditiile economice locale se deterioreaza notabil.

"Nu exista, deocamdata, nicio fisura in determinarea bancii centrale a Elvetiei (SNB) de a apara pragul minim oficial de toleranta 1,20 pentru euro/franc elevetian. SNB este pregatita pentru masuri suplimentare impotriva francului in cazul in care conditiile economice locale se deterioreaza notabil, dar aceste masuri nu sunt iminente.

Potrivit unor semnale oficiale recente, coborarea dobanzilor locale in teritoriul negativ nu este iminenta, chiar daca o serie de banci elvetiene au introdus deja dobanzi negative. De asemenea, probabilitatea unei recentrari a pragului oficial mai sus de 1,20 este nesemnificativa", a declarat Mihai Nichisoiu pentru Business24.

Nichisoiu a adaugat ca evolutia francului elevetian in raport cu euro va fi determinata abordarile monetare ale Bancii Centrale Europene si de tabloul global macro si mai putin de eventuale surpize din partea Bancii Elvetiei.

Prognoze franc elvetian/leu pentru 2013: 3,6-3,7

"Leul ar avea de castigat in acest scenariu doar daca intarirea euro in fata francului nu ar fi anulata de deprecierea leului in fata monedei unice. Orice reizbucnire a crizei europene, sau o contagiune a unui episod de neintelegere referitor la bugetul public de peste Ocean, ar scumpi puternic francul in fata leului. Sfarsitul anului ar putea gasi cursul franc/leu in zona 3,65 - 3,70, dar probabil ca vor fi si perioade de fluctuatii majore pana atunci", a adaugat Claudiu Cazacu.

In ceea ce priveste prognozele pentru acest an privind cursul euro/franc elvetian, analistul precizeaza ca intr-un contex favorabil, in care Banca Nationala a Elvetiei nu renunta la pragul de 1,20 si nu exista fluctuatii importante ale cursului leu/euro, atunci nu vom asista la surprize din partea cursului franc/leu.

"Nu cred ca raportul franc elevetian/leu va testa maximele record vazute in 2011. Este foarte putin probabil ca SNB sa abandoneze pragul oficial de 1,20 pentru euro/franc elvetian in acest an, asadar franc/leu va urmari indeaproape evolutia euro/leu.

In conditiile in care moneda nationala nu se va deprecia impulsiv in fata euro - si aceasta este ipoteza de lucru pentru prima jumatate a acestui an - leul va reusi sa ramana stabil in fata francului elvetian", a adaugat brokerul Mihai Nichisoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar franc elvetian, #franc elvetian schimb valutar, #curs referinta franc , #Curs valutar