Hoey (EIU): Cursul de schimb ar putea fi volatil in perioada urmatoare

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:40
1397 citiri
Hoey (EIU): Cursul de schimb ar putea fi volatil in perioada urmatoare

Cursul de schimb ar putea inregistra o anumita volatilitate in perioada urmatoare, date fiind evolutiile din zona euro, dar banca centrala va reactiona in caz de volatilitate excesiva, a declarat Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU).

"Avand in vedere evolutiile din zona euro, o anumita volatilitate este de asteptat. BNR a decis sa nu mai reduca rata de dobanda in cadrul reuniunii Consiliului de Administratie al bancii din 2 mai, pastrand dobanda de politica monetara la 5,25% si mentinand nivelul existent al rezervelor minime obligatorii atat pentru pasivele bancilor in lei cat si pentru valute.

Rata dobanzii de politica monetara a scazut cu 100 puncte de baza, din noiembrie 2011, cand BNR a inceput sa relaxeze politica monetara. Exista acum posibilitatea ca banca centrala sa faca o pauza prelungita in relaxarea monetara. Banca centrala va reactiona, de asemenea, in cazul unei volatilitati excesive", a spus Joan Hoey.

Ea a declarat ca evolutiile recente ale ratelor de schimb ale monedelor din regiune reflecta o schimbare a apetitului de risc, ca urmare a adancirii crizei din zona euro si din Grecia. In plus, rata de schimb a leului a fost influentata, momentan, de evolutiile politice interne.

Astfel, leul a scazut cu 1% fata de euro, la un minim istoric de 4,42 lei pentru un euro intre data la care a cazut Guvernul, pe 27 aprilie, si redeschiderea oficiala a bancilor pe 2 mai, dupa vacanta de 1 mai.

"Leul a pierdut, de asemenea, 1,5% fata de dolarul SUA si 2,1% fata de lira sterlina in aceeasi perioada. Dupa interventia bancii centrale, leul s-a stabilizat in raport cu euro ajungand la 4,41 lei/euro in ziua de aprobare a noului Guvern, dar a pierdut teren in continuare contra dolarului, a lirei sterline si yenului japonez.

La data de 17 mai, leul a fost tranzactionat la 4,4435 lei pentru un euro. Totusi, leul a fost mai putin afectat de volatilitatea recenta a valutelor decat alte monede din regiune, de exemplu, zlotul polonez", a declarat Joan Hoey.

Ea a explicat ca, raportat la nivelul din decembrie 2011, leul s-a depreciat moderat, cu 2,9% fata de euro si cu 3% fata de dolar, comparativ cu 6-7% in cazul zlotului. Fluctuatiile zilnice ale leului au a fost de ordinul a 0,3%, in timp ce fluctuatiile zilnice ale zlotului polonez sau coroanei cehesti au fost duble.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#volatilitate curs valutar, #Joan Hoey curs schimb valutar, #curs euro , #Curs valutar