Ilie Serbanescu: Dupa protejarea bancilor, revine leului si o misiune electorala?

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:15
2255 citiri
Ilie Serbanescu: Dupa protejarea bancilor, revine leului si o misiune electorala?

Cat de sucit fata de realitati sunt privite lucrurile in tarisoara noastra s-a constatat copios cu prilejul recentei coborari a valorii leului la minimul istoric in raport cu moneda sa reper: euro. Insusi faptul ca s-a vorbit de un maxim istoric al cursului este o dovada, pentru ca era vorba, dimpotriva, de cea mai slaba valoare in euro a unui leu!

Mentinerea la suprafata lucrurilor adesea insala. Fara indoiala. devalorizarea leului aduce o povara in plus consumatorilor (caci, vai!, atatea dintre facturi sunt exprimate ilegal in euro, desi platile in Romania ar trebui sa fie facute potrivit legii in moneda nationala, si deci vor creste automat in lei). Si, ca atare, oamenii de rand, indeosebi cei nevoiasi, sunt intr-adevar de cainat!

Dar, atatia - politicieni, analisti, jurnalisti - s-au repezit sa planga amarnic pe umerii celor cu credite la banci in euro, intr-un fel de solidaritate prost inteleasa si extrem de nociva pentru economie si pentru toti ceilalti membri ai societatii, de altfel supermajoritari.

Este de inteles ca anumite lucruri si fenomene probabil in special din economie au explicatii si implicatii dincolo de aparente, care deci sunt mai putin lesne de surprins.

Dar, daca cineva se incumeta sa le clarifice si totusi se persista in cantonarea in aparente este vorba de o infinita prosteala! Realitatea este ca de peste trei ani oameni nevinovati si nici macar implicati (salariati, pensionari, contribuabili), precum si economia platesc, in locul bancilor si debitorilor lor, pentru nesabuinta, profitabila pasager doar lor, a acestora din urma, din cauza unei politici a Bancii Nationale, derulata la comanda externa, de a nu fi afectate cumva bancile straine.

Situatia din economie care a cerut ajustari inevitabile a fost creata tocmai de bancile straine care, in anii 2000, au dat in cavalcada nu credite de dezvoltare a firmelor si de creare de locuri de munca, ci credite de consum, exploatand dorintele de consum ale populatiei fara vreun gand din pacate la urmari.

PIB-ul a crescut pe baza exploziei consumului, care, in lipsa productiei interne, s-a realizat exclusiv din import pe bani externi. Asa ceva fara acoperire ar fi explodat oricum. Criza mondiala n-a facut decat sa grabeasca deznodamantul. Si chiar bancile straine au oprit finantarea.

Din acest moment, morisca trebuia s-o ia inapoi. Nu-i nimic de reprosat dorintei de consum a oamenilor si poate nici goanei dupa profit lejer a bancilor! Dar era firesc ca aceia implicati in aceasta aventura sa plateasca in caz ca aventura, asa cum s-a intamplat, a iesit prost.

Comanda externa a fost insa ca bancile straine sa nu fie afectate

Iar BNR a desfasurat o politica in acest sens, pe care n-o discutam acum si aici, dar care a avut ca unul din principalele piloane mentinerea cursului leului.

Aceasta mentinere evita o povara in plus pentru debitori in rambursarea creditelor si deci o problema in plus pentru subsidiearele din Romania ale bancilor straine, care erau confruntate cu intreruperea finantarii de la mamele lor din strainatate.

Cat de artificiala era insa aceasta mentinere a cursului o arata faptul ca, fara finantarea exterma cu care se obisnuise, economia a cazut abrupt, in timp ce leul, care reprezenta aceasta economie, se arata comparativ mereu mai breaz, impotriva logicii economice si manualelor primare de economie!

Domnii Franks de la FMI si Isarescu de la BNR l-au gasit pe d-l Boc de la PDL care sa aplice inversarea celor pusi la plata, caci, evident, cineva trebuia sa plateasca mentinerea artificiala a cursului! D-l Boc a facut-o prin taierea salariilor, inghetarea pensiilor, amputarea programelor sociale si majorarea TVA.

Devalorizarea monedei nu este desigur vreun panaceu. Dar este echitabila, fiind suportata de toti. Daca leul ar fi fost devalorizat, asa cum cerea economia, plateau toti! Platind insa doar salariatii, pensionarii, contribuabilii, au achitat nota de plata numai cei nevinovati, in timp ce tocmai cei implicati (bancile si debitorii lor) au fost protejati.

A plange acum pe umarul acestora din urma in cazul devalorizarii leului este complet caraghios, pentru ca, pana in momentul de fata, noi ceilalti am platit oalele sparte in locul lor, in timp ce atunci cand ei au luat creditele nici nu ne-au intrebat si nici nu au impartit cu noi beneficiile!

Caderea leului, indiferent daca temporara sau durabila, este un semnal nou in acest scenariu. Fiind de banuit ca pe fond comanda externa a ramas aceeasi, trei sunt intrebarile care se pun.

Ce l-a apucat pe d-l Isarescu sa schimbe foaia?

Nu mai accepta cumva d-l Mihai Razvan Ungureanu ceea ce a acceptat d-l Boc ca ajustarile din parohia sa sa le inlocuiasca pe cele din parohia BNR? Sau sa fie vorba de aceeasi nefericita colaborare in rele dintre guvern si BNR, de data aceasta in sens invers din cauza apropiatelor alegeri?

Nu avem informatii pentru a raspunde precis. Dar cateva date sunt certe si obiective. D-l Isarescu a mentinut artificial cursul leului cu intrarile din imprumutul mamut de 20 miliarde euro de la FMI-UE.

Acum a venit timpul ca acesti bani sa iasa din tara spre a fi inapoiati creditorilor. Daca, in noile conditii, BNR se incapataneaza sa pastreze cursul, poate iesi rau de tot, caci rezervele valutare se erodeaza iremediabil si ireversibil.

D-l Ungureanu nu pare a avea vreo intentie sa-i ia locul de prim-ministru efectiv d-lui Franks de la FMI. Iar alegerile se apropie si, in ciuda reintoarcerii mai mult ca sigure a economiei in recesiune, o reintregire a salariilor amputate poate fi acordata de catre Guvern cu ajutorul unei devalorizari a monedei, care faciliteaza in termeni nominali executia bugetara (veniturile in lei cresc, cheltuielile prevazute se mentin), chiar daca, in termeni reali, recuperarile salariale nu mai ajung sa aiba o semnificatie efectiva.

#devalorizare moneda natiunala, #editorial Ilie Serbanescu, #banci straine romania, #curs valutar leu, #rezerve valutare bnr , #Curs valutar