Isarescu: De pe plan extern vin ingrijorarile semnificative

Marti, 08 Mai 2012, ora 11:26
1261 citiri
Isarescu: De pe plan extern vin ingrijorarile semnificative

Guvernatorul Mugur Isarescu prezinta evolutia cursului de schimb din ultimul an, in cadrul conferintei de presa de expunere a Raportului asupra inflatiei. Business 24 va prezinta principalele declaratii:

"Pe plan international voi face un comentariu mai indelungat: de aici vine impactul cel mai puternic si ingrjorarile cele mai semnificative atat pentru noi, cei de la BNR, cat si pentru toti cei care traiesc in Romania".

"Observati ca legat de cursul de schimb, au existat variatii in perioada mai 2011-aprilie 2012, dar au fost mult atenuate fata de ce s-a intamplat in alte tari".

"Comparativ cu mai 2011, am asistat la o depreciere de la 4,07 spre 4,4, dar punctul de plecare a fost relativ favorabil pentru leu. Anul trecut, alta era preocuparea BNR: sa nu se aprecieze prea mult leul pentru ca aprecierea era nesustenabila. Am evitat acea apreciere, cursul a fost avariat insa variatia a fost moderata fata de monedele Ungariei si Poloniei. Evolutia noastra se compara cu cea a coroanei cehe. Din ianuarie 2012, in timp ce cele trei monede luate spre comparatie si-au revenit, in cazul nostru, nu s-a intamplat. Au avut loc in Romania evenimente care justifica un astfel de comportament. In afara de iarna severa, am avut si doua schimbari de guvern".

"Leul s-a depreciat in conditii de piata, cum s-a depreciat dupa 2008 si coroana ceha.Evolutia leului este comparabila cu ceea ce s-a intamplat in celelalte trei tari de referinta (Polonia, Ungaria, Cehia) care au monede flotante".

#isarescu curs valutar, #Isarescu inflatie , #Curs valutar