Leul atinge record dupa record. Ce ne asteapta in aceasta saptamana de foc?

Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:25
2184 citiri
Leul atinge record dupa record. Ce ne asteapta in aceasta saptamana de foc?

Leul a atins, luni, un nou minim istoric in raport cu euro, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 4,6009 lei/euro. In prima zi din saptamana care preceda referendumului hotarator pentru Romania, moneda nationala a crescut cu 0,35% fata de sedinta precedenta. Insa la ce nivel va ajunge leul in saptamana de foc pentru mediul politic?

Euro era cotat luni dimineata pe piata interbancara peste nivelul de 4,6 lei, dupa ce vineri Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,5848 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala.

Economist sef Volsksbank: Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro

Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro pana la finalul acestei saptamani, insa evolutia depinde de grandul de implicare al Bancii Nationale, crede Melania Hancila, economist-sef Volsksbank.

"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major (...). Evolutia din aceasta saptamana tine foarte mult de nivelul pana la care il lasa Banca Nationala sa mearga. Ar putea ajunge pana la 4,65 lei", a declarat Melania Hancila, pentru Business24

Melania Hancila: Pana la sfarsitul saptamanii, cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro

Ionut Dumitru: Cursul valuar depinde de situatia politica

Moneda nationala "sufera" din cauza situatiei politice, tinand cont de faptul ca celelalte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.

"Incepand cu saptamana viitoare, in conditiile in care contextul politic se stabilizeaza sau macar se calmeaza vom avea si la nivelul cursului o numita stabilizare", a precizat economistul-sef Raiffeisen.

Ionut Dumitru: Criza politica, principala cauza a fluctuatiilor cursului

Aurelian Dochia: Evolutia cursului de astazi nu o vad legata de referendum

Nivelul la care a ajuns moneda nationala in raport cu euro este cauzat de vestile proaste de pe pietele financiar-europene si nu de situatia politica din Romania inainte de referendum, crede Aurelian Dochia.

"Miscarea de astazi nu o vad legata neaparat de referendum pentru ca pe plan intern nu au aparut elemente noi care sa justifice o miscare importanta a cursului. Eu cred ca miscarea aceasta este legata de informatiile proaste care au venit de pe pietele financiar-europene", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.

Potrivit acestuia, presiunea pe moneda nationala va continua, atat timp cat situatia la nivel european nu intra in fagasul normal.

"Probabil ca presiunea pe leu se va mentine in continuare daca in plan european lucrurile nu merg bine. Ceea ce se intampla la noi nu face decat sa accentueze aceasta tendinta care e determinata de situatia europeana. Pe termen scurt, de vineri pana astazi, nu am nicio informatie pe care sa o pun in legatura cu aceasta crestere pe curs", a adaugat Dochia.

Dragos Cabat: Moneda nationala s-ar putea stabiliza la 4,75-4,8 lei/euro

Pana la sfarsitul acestei saptamani, am putea plati si 4,8 lei/euro, iar BNR nu poate face nimic sa opreasca aceasta tendinta de depreciere a leului, care ar putea continua si dupa referendum, este de parere Dragos Cabat, analist financiar.

"Cursul de schimb al monedei nationale,in raport cu moneda europeana, s-ar putea stabiliza la 4,75-4,8 lei/euro, a declarat vineri analistul financiar Dragos Cabat, membru in Board-ul organizatiei profesionale CFA Romania.

Euro este cotat peste 4,6 lei pe piata interbancara

Desi pana acum, pietele financiare euro "imune" la confruntarile politice, ele au reactionat violent la schimbarile care au afectat Romania in ultimele luni. Potrivit datelor statistice ale BNR, la inceputul anului, un euro era cotat la 4,3428 lei. In luna iunie, in schimb, nivelul mediu platit pentru un euro era de 4,4603 lei, o crestere de peste 10 bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoze curs valutar, #previziuni curs valutar, #curs valutar referendum, #curs valutar BNR referendum, #curs de schimb valutar previziuni , #Curs valutar