Leul, in pericol! Ce ameninta depasirea cursului de 4,4 lei/ euro?

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:01
2044 citiri
Leul, in pericol! Ce ameninta depasirea cursului de 4,4 lei/ euro?
Cursul se apropie de 4,4 lei/ euro

In ultima luna, leul s-a aflat pe o panta descendenta fata de moneda europeana, cursul apropiindu-se de 4,4 lei/ euro. Intrarea in recesiune tehnica si fluctuatiile generate de anul electoral sunt principalele amenintari.

Chiar daca interventiile Bancii Centrale par sa fi dat roade in ultimele zile, conducand la o usoara apreciere a leului, spre usurarea celor care au credite in euro, pericolele adevarate abia acum se arata.

"Acesta presiune asupra cursului se simte de o luna, de cand s-a vorbit despre reintregirea salariilor", a declarat profesorul SNSPA, Daniel Daianu, pentru Business24.

Asadar, doar simplele discutii despre o marire a salariilor au destabilizat puternic moneda nationala, ceea ce ne da o mostra despre ceea ce s-ar intampla daca veniturile bugetarilor vor fi marite cu 15%, asa cum se intentioneaza. Explicatia este simpla. Daca aplici in acelasi timp o relaxare a politicii monetare si a celei bugetare, rezultatul este cresterea deficitului bugetar, ceea ce face inevitabila o presiune asupra leului.

"Daca am fi vrut ca BNR sa sustina aceasta politica monetara, care sa vina in sprijinul economiei, ar fi trebuit ca executia bugetara sa fie precauta. Nu spun ca nu trebuie sa se creasca salariile, ci ca acest lucru trebuia inclus in executia bugetara de la sfarsitul anului", mai explica Daianu.

Leul si recesiunea

Analistul economic Aurelian Dochia a observat ca toata lumea se uita la lucruri temporare, cum ar fi interventiile BNR asupra cursului, insa pozitia leului pe termen lung depinde de cum va merge economia romaneasca.

Iar vestile pentru prima parte a anului nu sunt deloc incurajatoare, scaderea economica din ultimul trimestru al anului trecut urmand a fi continuata pe primele trei luni. In aprilie, vor fi publicate rezultatele economice din prima parte a anului care vor anunta cel mai probabil o scadere a Produsului Intern Brut (PIB), ceea ce se va traduce, printre altele, prin deprecierea leului.

O alta influenta majora asupra monedei nationale o are faptul ca suntem in an electoral.

"Investitorii sunt tot mai nervosi din cauza acestor razboiri in declaratii duse intre politicieni. Tendinta de depreciere este determinata si de aceste evenimente", mai spune Dochia.

Nu in ultimul rand, exista influentele externe. "Facem masuratoarea fata de euro, insa nici moneda unica nu se simte prea bine. Indicii sunt ingrijoratori", adauga analistul.

Pana unde poate interveni BNR

Daianu explica faptul ca intr-o economie puternic "euroizata", precum ce romaneasca, eficacitatea politicii monetare a bancii nationale este puternic erodata. "BNR nu poate sa influenteze asa cum si-ar dori cursul, pentru ca nu controleaza asa cum ar dori dobanzile la tranzactiile in euro", spune acesta.

Astfel, BNR este reticenta in a umbla la rezervele minime obligatorii, pe care le-ar folosi doar in situatii cu adevarat critice.

In cazul in care banca nationala ar injecta lichiditati pentru a trage in jos dobanzile la credite, leul ar simti o presiune si mai puternica.

"BNR poate sa tina in frau lucrurile o perioada scurta, insa nu se poate lupta cu o depreciere masiva, pentru ca si-ar cheltui rezervele. BNR testeaza piata sa vada daca tendintele sunt de natura speculativa sau sunt influente economice fundamentale", adauga Dochia.

#curs leu euro, #curs valutare, #despreciere leu, #credit euro, #recesiune romania , #Curs valutar