Leul, moneda europeana care s-a apreciat cel mai mult fata de euro in decembrie

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 18:00
2311 citiri
Leul, moneda europeana care s-a apreciat cel mai mult fata de euro in decembrie

Leul a inregistrat in luna decembrie cea mai mare crestere fata de euro, comparativ cu celelalte monede din Europa.

Aceasta crestere s-a situat la 1,6%, astfel ca leul a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de aproximativ 2,9% comparativ cu moneda unica europeana, arata o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securities, sucursala Romania.

Leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de euro, insa a iesit din categoria monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu moneda unica europeana.

Luna trecuta, leul s-a apreciat semnificativ si fata de dolarul american, cresterea fiind de circa 3%, astfel ca moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de dolar.

"Au fost desigur, mai multi factori care au sustinut leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare.

Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii - spre deosebire de alte tari din regiune: estimarile privind cresterea economica pe 2012 se situeaza sub 1%, dar raman pozitive. Desigur, au fost si alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei nationale, precum intrarile de euro de la romanii plecati in strainatate si care vin in tara de sarbatori", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities - sucursala Romania.

Cum au evoluat celelalte monede europene fata de euro

Oficialii Noble Securities apreciaza ca, in 2013, volatilitatea se va mentine destul de ridicata pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste leul.

Forintul a inregistrat in decembrie cea mai mare depreciere a unei monede din UE fata de Euro, de cca 3,6%, fapt care a redus aprecierea anuala a monedei la aproximativ 6,7%.

La sfarsitul lunii noiembrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), apreciind ca politicile guvernului de la Budapesta afecteaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu.

Standard & Poor's a retrogradat din nou ratingul Ungariei

Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva pentru ratingul Ungariei la "stabila" de la "negativa", dar a confirmat ratingul "BB plus" (categoria junk).

Zlotul polonez a incheiat 2012 cu o apreciere considerabila fata de euro, de 8,5%, cea mai mare din Europa.

"Polonia incepe sa resimta efectele crizei din UE, iar economia se pare ca va incetini in acest an; exista insa o doza de incredere ca oficialii de la Varsovia vor stii cum sa 'navigheze' in conditii vitrege: Polonia a fost singura tara din UE care nu a intrat in recesiune odata cu criza din 2008, iar asteptarile actuale tin cont de acea performanta", a precizat Victor Safta.

Coroana ceha a crescut luna trecuta cu 0,6% fata de euro, iar pe intreg anul 2012 cu 1,89%.

In decembrie, lira sterlina a variat nesemnificativ fata de euro, marcand insa per ansamblul anului trecut o crestere de cca 2,65% comparativ cu moneda unica europeana.

Coroana suedeza s-a apreciat cu 0,8% comparativ cu euro in ultima luna a anului trecut si a incheiat 2012 cu o crestere de 3,64% fata de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #leu euro 2012, #prognoze leu 2013, #evolutie leu euro , #Curs valutar