Leul prinde puteri pe interbancar, in urma unor vanzari masive de valuta

Luni, 30 Iulie 2012, ora 12:23
1366 citiri
Leul prinde puteri pe interbancar, in urma unor vanzari masive de valuta

Leul s-a apreciat luni pe piata interbancara, pe fondul unor vanzari semnificative de valuta. Jucatorii straini au inchis din pozitii, dupa ce in piata a fost introdus un ordin comercial important, iar cursul a atins un minim de 4,5630 lei/euro. Dealerii nu exlud o prezenta discreta a BNR.

In debutul sedintei de tranzactionare, cursul se situa la 4,6030 - 4,6050 lei/euro, in usoara scadere, fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand euro era cotat la 4,6050 - 4,6070 lei/euro, scrie Mediafax.

Dupa prima ora de tranactionare, cotatiile au continuat sa coboare, iar minimul a fost de 4,5630 lei/euro.

La ora 10:10, moneda unica era cotata la vanzare la un pret de 4,5949 lei, iar la cumparare era cotata la 4,6000 lei/euro.

In ceea ce priveste moneda americana, dolarul se situa in jurul valorii de 3,7383 - 3,7392 lei/dolar. La cumparare dolarul atingea 3,7445 - 3,7447 lei.

Evolutia euro pe piata interbancara, dupa referendum

In jurul orei 11:15, operatiunile se perfectau deja la 4,5700 - 4,5720 lei/euro.

"Si-au inchis pozitiile o parte din jucatorii care pariau pe deprecierea leului. Volumele transferate sunt destul de ridicate. Desi multi se asteptau la un asemenea rezultat al referendumului, exista un risc de frauda", a spus un dealer, pentru Mediafax.

Reprezentantul unei banci mari de pe piata a confirmat ca au existat volume mai mari de vanzare de euro, dar a precizat ca acestea au aparut in urma unui ordin comercial semnificativ, care apoi s-a propagat in piata. Pe acest trend, mai multi straini au inchis unele pozitii.

Pe de alta parte, economistul ING Bank, Vlad Muscalu, este de parere ca evolutia ar putea fi sustinuta si de o interventie indirecta a bancii centrale.

"Poate banca centrala considera sa intervina cand situatia este mai calma. Nu cred ca pentru piata era important ca Basescu sa se intoarca, jucatorii straini criticand in special modul brutal in care s-au luat unele decizii. Pe termen scurt, leul ar putea sa se mai aprecieze usor, insa pe termen lung, tensiunile politice ar putea reveni", a spus Muscalu.

Insanatosirea leului, un proces de durata

Cursul de schimb nu se va intoarce singur la valorile de dinainte de criza politica din Romania si nici macar interventiile BNR nu va putea calma volatilitatea pietelor pe termen scurt, este de parere analistul financiar, Dragos Cabat:

"Derapajul politic intern a fost prea accentuat, iar comunitatea internationala a luat o pozitie prea ferma ca lucrurile sa reintre in normal foarte curand. Vom fi probabil pusi "la incercare" cel putin pana la sfarsitul anului 2012 (an electoral oricum) si abia apoi putem spera la o eventuala curatare a imaginii sifonate a Romaniei", a declarat analistul pentru Business24.

Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat

Astfel, Cabat apreciaza ca noul nivel de baza este undeva catre 4,6 lei/euro si ca abia incepand cu 2013, intr-un context favorabil, leul va putea sa ajunga la nivelul de dinainte de criza politica.

#curs valutar interbancar, #leu referendum, #curs valutar referendum, #curs euro leu , #Curs valutar