Leul s-a apreciat puternic miercuri. Cursul e totusi stabil, calmeaza BNR

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 18:58
1342 citiri
Leul s-a apreciat puternic miercuri. Cursul e totusi stabil, calmeaza BNR

Leul s-a apreciat miercuri cu doi bani fata de moneda europeana, situatie pe care oficialii Bancii Nationale a Romaniei nu o vad ca pe un atac speculativ sau nespeculativ.

Acestia au adaugat ca relativa stabilitate a cursului s-a datorat si masurilor de a opri reducerea ratei de dobanda de politica monetara, potrivit Mediafax.

In cazul unui atac speculativ, BNR va interveni cu toate instrumentele sale pe piata monetara pentru a o stabiliza, insa o depreciere de 1% - 3% nu poate fi considerata ca reprezentand o evolutie semnificativa, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Daca am avea un atac speculativ puternic pe leu, Banca Nationala isi va folosi in intregime instrumentele pe care le are la dispozitie pentru pentru a calma piata. Daca este vorba de operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi, cursul se misca in sus si in jos.

Am solicitat de cateva ori jurnalistilor si analistilor sa aiba in vedere ca din punctul de vedere al BNR modificari de unu, doua sau trei procente in interiorul unei zone nu pot fi considerate de o semnificatie aparte. Nu ne ingrijoram si nu raspundem in fata lor. Ce s-a intamplat insa in ultimele sase saptamani a depasit o asemenea proportie. Nu este mai mare de 3%, dar trebuie avut in vedere ca e la nivelul superior al unei zone de stabilitate", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Pietele externe influenteaza evolutia monedei nationale

Guvernatorul BNR a spus ca stabilitatea preturilor si cea financiara evolueaza in functie de contextul extern. Pietele externe au pus presiune asupra leului in ultimele saptamani.

"Stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, obiectivele fundamentale ale BNR, depind de un context mai larg. Am dori sa subliniem acest context pe care l-am anticipat ca va deveni dominant si pe care l-am vazut in ultimele doua luni, ca fiind chiar pe trend cu ceea ce se intampla in Romania. Presiunile asupra leului, care au existat in special in ultimele sase saptamani, sunt determinate in principal de mediul extern", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR considera ca nu se poate atinge "cu o singura rata de dobanda" zeci de obiective si interne si externe.

"Aceasta este una dintre limitele pe care trebuie sa o recunoasca orice banca centrala. Pe total consideram ca rata de dobanda este adecvata situatiei actuale, dar folosim si celelalte instrumente de politica monetara", a mai afirmat guvernatorul BNR.

#apreciere leu Isarescu, #stabilitate curs Isarescu , #Curs valutar