Londra isi consolideaza pozitia globala in tranzactiile cu yuani

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:01
1281 citiri
Londra isi consolideaza pozitia globala in tranzactiile cu yuani

China va acorda investitorilor din Londra dreptul de a achizitiona actiuni, obligatiuni si instrumente de pe piata financiara chineza in valoare de pana la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind eforturile capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzactionare a yuanului dupa Hong Kong, transmit Bloomberg si Reuters.

Acordul, anuntat marti intr-o declaratie comuna a autoritatilor din China si Marea Britanie, face parte din programul de investitii pe pietele straine (RQFII). Este pentru prima data cand planul RQFII este extins in afara Hong Kong-ului, pentru a da investitorilor mai multe posibilitati de a investi yuani si a detine moneda - deoarece autoritatile de la Beijing vor ca intr-o zi yuanul chinezesc sa devina una dintre cele mai tranzactionate valute pe piata mondiala.

In schimbul planului RQFII, autoritatile din Marea Britanie au inceput negocierile pentru a permite bancilor din China sa-si infiinteze subsidiare in Regatul Unit, reducand din cerintele autoritatilor de reglementare impuse pentru extinderea institutiilor financiare pe teritoriul britanic.

Conform acordului incheiat marti, Londra si Beijingul vor permite yuanului sa fie tranzactionat direct fata de lira sterlina, ocolind dolarul si reducand semnificativ costurile de tranzactionare. Multe state, cum ar fi Singapore, Germania, Taiwan si Kenya, se lupta pentru primi aprobarea autoritatilor de la Beijing in vederea tranzactionarii yuanului in afara Chinei.

Demarat in 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii sa detina yuani, programul de investitii pe pietele straine (RQFII) are acum o cota globala de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizati 134 miliarde de yuani.

"Astazi am ajuns la un acord privind urmatorul demers major prin care Londra devine un centru major de tranzactionare si investeste acum in moneda Chinei", a declarat ministrul britanic de Finante, George Osborne, aflat in vizita la Beijing. Acesta a adaugat: "Ambitia mea este sa ma asigur ca Londra este centrul occidental pentru afacerile cu yuani. Mai mult comert si mai multe investitii inseamna mai multe afaceri si locuri de munca pentru Marea Britanie".

In iunie, Banca Angliei (BoE) a fost prima dintre bancile centrale europene care a stabilit un acord privind furnizarea de valuta cu China. Conform acordului, BoE va obtine lichiditati de 200 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari), iar PBOC va putea accesa 20 miliarde de lire sterline (32 miliarde de dolari). China are deja acorduri similare cu Australia, Coreea de Sud si Malaezia.

#tranzactii yauni Londra, #tranzactii valuta Londra, #investitii China Marea Britanie, #piata financiara China, #investitii valuta China , #Curs valutar