Mitroi (CFA Romania): Presiunea usoara pentru deprecierea leului va continua in perioada urmatoare

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 09:40
1804 citiri
Mitroi (CFA Romania): Presiunea usoara pentru deprecierea leului va continua in perioada urmatoare
Sursa foto: RTV.net

Presiunea usoara pentru depreciere va continua in perioda urmatoare in ceea ce priveste moneda nationala, a anuntat Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.

"In ultimele luni, leul a evoluat in corelatie cu monedele din regiune, atat in termeni de volume de tranzactionare, cat si de apreciere. Trendul recent arata o oarecare decorelare de regiune.

Cred ca presiunea usoara pentru depreciere va continua in perioda urmatoare.

Deocamdata, beneficiem de atitudinea pro risc din pietele europene si cea de expectativa din cele americane si asiatice. Relativa acalmie de pe piete indica, deocamdata, o anumita apatie investitionala. Dar, istoric, septembrie este luna cea mai defavorabila pietelor, regula care se incapataneaza sa se confirme an dupa an", a spus Mitroi pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, pietele financiare nu apreciaza reducerea de TVA recenta si sunt in continuare sceptice cu privire la tractiunea de crestere economica doar partial si conjuncturala oferita doar de exporturi.

"Din nefericire, cea mai mare parte a acestora se indreapta spre Uniunea Europeana, fara beneficii de TVA pentru noi. Singura solutie (si cea mai dificila) pentru noi este sa reducem partea economiei de stat in favoarea celei private. Asa, avem imediat joburi si crestere economica. Altfel, vom folosi orice motiv sa amanam reformele structurale ale economiei de stat.

Acest balast ineficient consuma energie economica si venituri, care ar fi putut echilibra deficitul de fonduri din sistemul sanitar si educational. In plus, economia de stat nu mai face nici investitiile cu efect multiplicator minimal. Din pacate, managementul de deficit asigura sustenabilitatea finantelor publice, dar nu si eficienta acestora", a precizat Mitroi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depreciere leu, #curs valutar leu euro, #tranzactii leu , #Curs valutar