Moneda europeana in pericol: Investitorii asteapta deciziile BCE

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 11:03
1622 citiri
Moneda europeana in pericol: Investitorii asteapta deciziile BCE

Aprecierea monedei europene inregistrata in ultima perioada fata de principalele valute ar putea sa se opreasca in aceasta saptamana, investitorii asteptand cu interes deciziile Bancii Centrale Europene vizavi de politicile monetare si de solutiile anti-criza.

Dupa discursul de vineri al sefului Federal Reserve, Ben Bernanke, in care el a evitat sa anunte noi masuri de stimulare a economiei, jucatorii din piata asteapta cu mare interes rezultatele sedintei de joi a BCE. Conform asteptarilor, BCE ar putea reduce din nou dobanda cheie. Mai mult, Mario Draghi ar putea oferi noi detalii privind planul bancii pentru coborarea costurilor de finantare a statelor cu probleme din zona euro, scrie Wall Street Journal.

Un astfel de plan ar implica achizitia de titluri de stat spaniole si italiene. Aceasta masura nu este, insa, foarte populara in fata bancii germane Bundesbank, care si-a exprimat ingrijorarea privind cresterea inflatiei, dar si asupra faptului ca politicienii din sudul Europei vor evita sa adopte schimbarile necesare cresterii competitivitatii economiilor lor daca primesc ajutor constant.

Nesigurantele privind aceste negocieri, alaturi de cele legate de posibilitatea ca Fed sa initieze noi masuri de stimulare a economiei, ar putea opri aprecierea monedei europene din ultimele saptamani, si chiar sa creeze noi deprecieri. Euro s-a apreciat cu 4% de la finalul lunii iulie, vineri cursul depasind 1,26 dolari/euro pentru prima oara in ultimele doua luni, inainte de a cobora iar la 1,2577 dolari/euro la inchiderea sedintei din New York.

"Ma astept ca aprecierea euro din ultima perioada sa incetineasca in urmatoare le zile", a declarat Ken Dickson, director de investitii valutare la Standard Life Investments, care administreaza active in valoare de 257 miliarde de dolari.

In plus, investitorii vor privi si catre rata de crestere a numarului locurilor de munca din SUA, dupa ce Bernanke a subliniat, in discursul sau, ca piata muncii este una din marile ingrijorari ale bancii centrale americane. Noile date privind rata somajului american si numarul de noi joburi create vor fi publicate vineri.

#apreciere euro dolar, #evolutie curs valutar euro, #sedinta BCE evolutie euro, #curs valutar euro dolar , #Curs valutar