Mugur Isarescu: Leul slab nu ajuta cresterea economica bazata pe exporturi

Joi, 12 Iulie 2012, ora 13:06
2146 citiri
Mugur Isarescu: Leul slab nu ajuta cresterea economica bazata pe exporturi

Deprecierea leului in raport cu euro nu poate impulsiona cresterea economica, printr-o majorare a exporturilor, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El mai spune ca leul nu este supaevaluat, iar cursul este unul echilibrat - o cerinta pentru aderarea la zona euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca exportatorii au mai multa nevoie de predictibilitate economica si fiscala si ca nu-i deranjeaza chiar asa mult volatilitatea cursului de schimb valutar.

"Daca vrei ca deprecierea sa duca la crestere economica prin exporturi trebuie sa tii cont si de structura economiei. Nu vad aceasta situatie in Romania, sincer", a declarat guvernatorul BNR cu ocazia evenimentului "Mugur Isarescu si invitatii sai", pe tema "Probleme actuale ale cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb".

El a adaugat ca politica BNR de a mentine un curs "relativ de echilibru" a fost o abordare corecta.

Cursul - supapa necesara pentru corectarea dezechilibrelor

Cursul reprezinta supapa necesara pentru dezechilibre care nu mai pot fi corectate, deci, trebuie sa ai capacitati excedentare in economie sau sa generezi investitii rapide, ori domenii precum agricultura, unde o crestere de 10% face diferenta, iar aceasta situatie nu este posibila acum in Romania, sustine Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca deprecierea cursului, prin recastigarea pietei interne, se face numai cu ajutorul unei industrii puternice si ca datorita interventiei BNR, cursul e supraevaluat. "Noi, in interventiile noastre, am respectat o regula stricta: am vandut in piata ce ne-au dat cei de la Ministerul de Finante. Oricum, sistemul financiar romanesc nu este construit pentru mecanisme de transfer de 200-300 de milioane intr-o singura zi", a precizat oficialul BNR.

Sterilizarile de masa monetara creeaza deficit

Prin interventia asupra pietei, Banca Centrala poate controla variatiile de masa monetara fara sterilizari, care in conditiile actuale ale pietei financiare europene creeaza deficit. Pierderea BNR reprezinta, pana la urma, un deficit, fiindca BNR vinde cu 0,5%, iar la sterlizari ofera dobanda de aproape 5%.

Mugur Isarescu este convins ca principala preocupare este de a pastra un curs de schimb de echilibru, in conditiile in care el este determinat de piata, o abodrare corecta a politicii Bancii Centrale, in opinia sefului de la BNR.

Isarescu a identificat trei masuri pentru a intra cu brio in zona euro: cursul valutar trebuie sa fie cat mai liber, evaluarile care se fac de catra UE si tara gazda si de negocieri intre cele doua parti.

Pe vremea comunismului, romanii economiseau pentru ca asa li se spunea

Guvernatorul BNR a mai spus ca pe vremea comunismului, romanii economiseau pentru ca asa li se spunea ca este bine. In schimb, imediat dupa 1989, s-a sarit calul, iar societatea romaneasca s-a transformat intr-una de consum, iar cresterea consumului nu s-a facut la Viena, ci in hipermarketurile deschise de marile lanturi de retail din Romania. Probabil ca acest model nu avea cum sa fie evitat si probabil ca s-au facut destule greseli in aceasta privinta, subliniaza seful Bancii Centrale.

Este clar ca Romania nu a stiut sa economiseasca, motiv pentru care am avut nevoie de economisire straina. Din pacate, acum, capitalul romanesc a disparut, iar cel fizic nu a rezistat in fata concurentei externe, in momentul intrarii in UE.

"Investitiile interne sunt mici, nu avem nici instrumente de stimulare a economisirii, iar daca marim dobanzile la depozitele bancare vom avea o crestere de 10% a nivelului de economisire, in schimb vom inregistra scaderi la consum", sustine Mugur Isarescu.

Nu poti creste economisirea, dar si consumul

Guvernatorul BNR este convins ca nu poti sa cresti si rata economisirii, dar si consumul, iar investitiile raman marea problema a Romaniei, iar in aceste conditii, si avand in vedere scaderea intrarilor de capital, o solutie poate sa fie accesarea de fonduri europene. Insa, acest domeniu reprezinta inca o "bila neagra" pentru Romania, pentru ca de la 16 miliarde de euro, cat reuseam sa accesam in 2007-2008, anul trecut acestea au ajuns la numai sase miliarde de euro anul trecut.

Isarescu spune ca "merge greu de tot si cu accesarea de fonduri", iar atunci care sunt variantele de finantare si crestere a economisirii externe? Mai putem spera la inevstitii mari, de miliarde de euro, pentru ca autofinantarea deficitului este greu de sustinut. Insa, guvernatorul BNR este convins ca Romania nu poate sa atraga investitii de portofoliu, avand in vedere zona geografica.

Investitia in afaceri de genul marilor centre comerciale nu mai merge, iar privatizarile nu sunt nici ele prea fezabile, iar Europa se confrunta cu o problema de supracapacitate a industriei.

"Avem parte de cea de-a treia revolutie industriala, spun specialistii. Acum revenim la manufactura, adica pe comanda, nu mai lucram cu stocuri, iar in aceasta situatie, industriile vor reveni catre piete, deci se vor apropia mai mult de consumator", preciezeaza Mugur Isarescu.

Intr-un asemenea context, apar si solutiile false, cum ar fi stimularea consumului, iar dependenta de capitalul strain nu a fost benefica pentru Romania, fiindca investitiile au fost facute in mare parte pentru stimularea consumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu, #guvernatorul bnr, #evolutie curs de schimb valutar, #investitii straine romania, #fluxuri de capital , #Curs valutar