Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 15:48
3034 citiri
Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?

Alegerile parlamentare de saptamana viitoare nu vor influenta cursul valutar, sunt de parere economistii contactati de Business24. In schimb, in privinta prognozelor pentru finalul acestui an si pentru 2013, parerile sunt impartite.

Analistul financiar Dragos Cabat estimeaza un curs de referinta de 4,8 lei/euro pentru finalul acestui an, in timp ce Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank crede ca moneda nationala la incheia 2012 la un nivel de 4,65 lei/euro.

Totusi, Dumitru subliniaza ca in acest moment prognoza Raiffeisen este una pesimista si ca evolutia cursului depinde foarte mult de ceea ce se va intampla dupa alegeri.

Analistul financiar Aurelian Dochia este mai prudent in estimari. El este de parere ca moneda nationala nu va cunoaste schimbari importante pana la finalul acestui an, iar pentru anul urmator va exista o presiune spre depreciere.

Dragos Cabat: Cursul valutar va depinde de interesul pe care il are BNR

Despre influenta alegerilor parlamentare: Depinde daca interesul BNR este sa mentina cursul la acest nivel sau sa il aprecieze. In mod normal s-ar deprecia, dar s-ar putea sa intervina BNR si sa il tina constant sau chiar sa il aprecieze usor. Cred ca BNR va interveni constant pe piata saptamana viitoare.

PrognozePana la finalul anului 2012 estimez un curs valutar de 4,8 lei/euro.In ceea ce priveste anul 2013, moneda nationala ar putea atinge pragul de 5 lei/euro.

Ionut Dumitru: Abia ce se va intampla dupa alegeri ar putea avea influenta asupra cursului

Nu cred ca alegerile parlamentare vor avea vreo influenta asupra cursului de schimb valutar. Cursul in ultima perioada a dovedit o stabilitate puternica si nu cred ca in asteptarea alegerilor se vor produce miscari semnificative. Cred ca mai mult ceea ce urmeaza dupa alegeri va influenta cursul de schimb valutar: cat de repede vom avea un nou guvern, ce masuri va implementa el.

Dupa alegeri, cursul de schimb va depinde in cea mai mare masura de ceea ce se va intampla la nivel politic si la nivel de politici economice. Interventia sau neinterventia BNR este o chestiune pe termen scurt. Interventia BNR nu face decat sa regleze anumite anomalii, dar daca noi dupa alegeri vom avea un haos politic nimeni nu poate ajuta moneda nationala. Este de anticipat sa vedem o sensibilitate a cursului la evolutiile politice si la politicile economice implementate.

Initial ne asteptam ca moneda nationala sa incheie acest an undeva la nivelul de 4,65 lei/euro, insa in acest moment estimarea noastra pare pesimista. Sa vedem ce urmeaza dupa alegeri.

Pentru anul 2013, noi estimam cursul de schimb undeva in jurul valorii de 4,50-4,60 lei/euro pe tot parcursul anului.

Aurelian Dochia: Putem vedea miscari importante ale cursului, daca se intampla vreo surpriza neprevazuta pe plan intern sau extern

Nu cred ca alegerile parlamentare vor avea vreo influenta asupra cursului de schimb valutar. Deja informatiile privind alegerile sunt integrate in cursul actual si numai in cazul in care apare vreo surpriza ar trebui sa influenteze cumva moneda nationala. Vor fi miscari obisnuite.

Evolutia cursului valutar depinde foarte mult de formarea noului guvern, de ce proiecte va pune noul guvern pe masa, bugetul pentru anul 2013. In functiede toate aceste elemente poate sa existe o presiune pe curs si acolo Banca Centrala poate sa intervina.

In momentul de fata nu vad lucruri care sa poata schimba foarte mult soarta cursului. Probabil ca va continua o usoara presiune catre depreciere dar nu salturi importante. Daca apare vreo surpriza neprevazuta atat pe plan intern cat si plan extern, atunci putem vedea miscari importante.

In primul rand factorul inflationist este o presiune obiectiva pe curs, in al doilea rand evolutia economiei romanesti in 2013 in comparatie cu economia

europeneana s-ar putea sa nu fie incurajatoare. Nu vad o presiune spre apreciere a cursului care ar fi data de o economie foarte robusta. Cred ca principalul factor va fi inflatia din Romania, mai mare decat cea din Europa care se va translata in evolutia cursului valutar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar prognoze, #alegeri parlamentare curs valutar, #curs prognoze Raiffeisen, #curs prognoze Dochia , #Curs valutar