Prognoze curs valutar 2013: Care sunt cele mai mari "amenintari" pentru leu

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:54
3660 citiri
Prognoze curs valutar 2013: Care sunt cele mai mari "amenintari" pentru leu

Moneda nationala ar putea ajunge la 4,42 lei/euro, in cel mai optimist scenariu, sunt de parere economistii. Totusi, cele mai mari riscuri raman, si in 2013, criza financiara din zona euro, instabilitatea politica sau datoriile externe ale tarii noastre.

In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.

"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank pentru Business24.

Totusi, nu sunt de neglijat nici ratele pe care tara noastra le are de platit, in acest an, catre creditorii externi.

Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.

Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013

"Rambursarea imprumutului catre FMI nu va avea consecinte asupra cursului de schimb valutar, intrucat cea mai mare parte din acesta suma va veni de la BNR, care pastreaza acesti bani in rezerva. Deci, rambursarea nu va exercita presiuni asupra cursului. Daca Ministerul de Finante ar trebui sa ramburseze toata suma atunci, intr-adevar, ar fi putut sa fie presiuni pe curs", a explicat Hancila.

ING: Leul va avea de suferit din cauza ratelor catre FMI

Parerea ei nu este impartasita de specialistii unei alte banci din Romania, ING, care considera ca datoriile pe care BNR le are de achitat creditorilor externi nu o sa ii mai permita sa intervina pe piata bancara pentru a proteja moneda nationala.

"Romania are de rambursat niste sume destul de importante la anul din rezerva BNR sau din ce imprumuturi a atras Ministerul de Finante de la Banca Mondiala si FMI. Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.

Prognoze curs valutar: Leul va oscila intre stabilitatea guvernului si acordul cu FMI

Melania Hancila crede ca moneda nationala va urma un trend de apreciare in anul 2013 si va ajunge la un nivel de 4,42 lei/euro.

"Consider ca moneda nationala va fi ceva mai stabila in 2013 pentru s-au mai linistit apele la nivel politic. Scenariul de baza este ca vom avea un leu usor mai puternic decat in 2013. Media ar fi undeva pe la 4,42 lei/euro. Deci o apreciere modesta, nu ceva semnificativ", a precizat Hancila.

ING: 4,75 lei/euro pana la finalul anului

Economistii ING sunt ceva mai pesimisti. Ei cred ca anul viitor cursul valutar se va deprecia pana pe la 4,7 lei/euro.

"Nu prognozam o depreciere pana la 5 lei pe euro, vedem un drum mai sinuos al leului, insemnand o depreciere pana la 4,7 lei in primul trimestru, apoi o revenire pana la 4,55 lei pe euro dupa semnarea acordului cu FMI. Mai apoi, vedem o reluare a deprecierii pana la 4,75 lei pe euro, spre sfarsitul anului", au spus economistii ING.

Analistii Reiffeisen Bank estimeaza, pentru luna martie 2013, o paritate leu-euro de 4,65 lei/euro.

#curs valutar prognoze, #curs schimb valutar 2013, #estimari curs valutar, #curs valutar imprumut FMI , #Curs valutar