Rata inflatiei si dobanzile bancare, "lovite" de cursul valutar?

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:42
2130 citiri
Rata inflatiei si dobanzile bancare, "lovite" de cursul valutar?

Rata anuala a inflatiei se afla in continuare in tinta stabilita de Banca Centrala, potrivit prognozelor publicate de miercuri de institutie, insa volatilitatea cursului de schimb cauzata de factorul politic ar putea inrautati situatia economica, efectele fiind deja resimtite de mediul financiar: BNR a intrerupt ciclul de scadere a ratei de politica monetara.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in martie 2012, de la 2,6% in februarie si de la 3,14% in decembrie 2011. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost de 4,5% in martie 2012, fata de 5,8% in decembrie 2011.

Vestile bune oferite de BNR sunt insa umbrite de evolutiile cursului de schimb, scapat de sub control, dupa caderea Cabinetului Ungureanu.

Leul a depasit miercuri pragul de 4,4 in raport cu moneda unica, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4, 4168 lei/euro. Pe pietele interbancare insa, leul s-a tranzactionat si la cursul de 4,43 in raport cu euro.

Un pas gresit poate arunca in aer cursul valutar

Daca pe termen scurt, o astfel de reactie este normala, dupa cum sustin si analistii, cursul valutar ramane vulnerabil reactiilor guvernului Ponta, iar o depreciere masiva poate afecta atat rata inflatiei, cat si dobanzile bancare. Cu toate acestea, guvernatorul Isarescu este linistit, deocamdata.

"Din trecut stim ca o modificare de curs are impact asupra inflatiei. Ea fiind mica, credem ca impactul va fi limitat. Apoi, mai actioneaza si alti factori. Sa vedem cum va fi anul agricol. Nu vedem un impact major. Prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei.

Probabil ca vor fi variatii plus sau in minus de 0,1 sau 0,2 procente. Este adevarat ca lucram acum cu cifre mici. Banuim ca saptamana viitoare, pe 10 mai, cand se publica cifrele statistice, vom avea o inflatie de 2%", a declarat Isarescu.

Si analistul financiar Aurelian Dochia sustine ca inflatia nu ar trebui sa fie influentata de acest episod, daca este vorba despre o perioada scurta de timp.

"O turbulenta de o saptamana nu se va cunoaste in inflatie la nivelul anului, insa sa speram ca va fi doar o saptamana".

Si bancherii sunt cu ochii pe evolutia cursului de schimb in zilele urmatoare. Daca deprecierea va continua, ei ar putea decide modificarea dobanzilor bancare.

"Trebuie vazut cat va dura acest episod, daca este ceva temporar. Durata va depinde de politicile fiscale si salariale pe care si le va asuma noul guvern si de felul in care vor fi acestea receptate de investitori si de publicul larg", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

De exemplu, cresterea salariilor sau relaxarea fiscala sunt masuri care ar putea influenta in mod negativ cursul de schimb, potrivit reprezentantei Volksbank, iar in aceste conditii, o tendinta de depreciere a monedei nationale s-ar putea instala pentru o perioada mai lunga de timp.

BNR ramane in expectativa

De altfel, si Banca Centrala imbratiseaza prudenta in fata incertitudiniilor politice. Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara.

"Trebuie sa fim atenti la stabilitatea economica si financiara a tarii. Suntem intr-un context european destul de dificil, cu o adevarata restructurare a sistemului financiar european, chiar si cel mondial, si toate acestea suprapuse pe evolutiile electorale si politice interne ne-au pus in situatia sa intrerupem ciclul de reduceri.

In momentul acesta nu ma pot pronunta nici eu, nici Consiliul de Administratie al BNR, asupra momentului si manierei in care putem relua acest ciclu", a declarat guvernatorul BNR.

Analistii financiari estimau ca BNR va reduce rata de politica monetara la 5%, masura care ar fi contribuit la revigorarea activitatii de creditare.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va mai avea loc abia in data de 27 iunie 2012.

#inflatie martie 2012, #inflatie curs valutar, #dobanda de politica monetara, #rata de politica monetara , #Curs valutar