Referendumul si criza politica, mai puternice decat BNR?

Marti, 21 August 2012, ora 07:00
1428 citiri
Referendumul si criza politica, mai puternice decat BNR?

Dupa cateva zile de avant, leul ar putea fi din nou lovit de decizia Curtii Constitutionale, privind validarea sau invalidarea referendumului. Ce putere mai are Banca Nationala de a mentine cursul sub 4,5 lei/euro?

Pietele financiare au inceput sa reactioneze inca din luna iulie la criza politica pe care o traverseaza Romania. Cursul valutar atinge nivelul maxim pe 3 august, la 4,6481 lei/euro, pe fondul retragerilor masive de capital.

De la un aproape 4,65 lei/euro la inceputul lunii august, dupa doar doua saptamani, leul ajunge sub pragul de 4,5 lei/euro. Care au fost evenimentele care au condus la aprecierea leului?

Vizita Fondului Monetar International, rezultatele financiare raportate de INS privind economia Romaniei pentru cel de-al doilea trimestru si o calmare temporara a situatiei politice au condus la intarire a leului.

FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice

Rezprezentantii FMI, au precizat la finalul vizitei de evaluare ca mai exista loc pentru o apreciere a leului in viitor, iar in conditii in care vor persista presiunile pe cursul de schimb, FMI a sugerat sa fie intarita politica monetara.

"Proiectiile FMI indica o crestere mai mica pe termen mediu, iar aceste metode de stabilizare a cursului de schimb nu sunt foarte exacte", au declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania.

Banca Centrala a urmat "sfatul" FMI, in cele trei saptamani de la data la care leul a atins maximul istoric. Astfel, BNR a plafonat de trei ori consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni Repo. Limita la care a ajuns BNR in aceasta saptamana este patru miliarde de lei, fiind unul dintre mijloacele utilizate de Banca Centrala de a mentine cursul valutar la un nivel scazut, limitand lichiditate pe piata.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

In plus, Institutul National de Statistica a anuntat primul trimestru de crestere economica pentru Romania, dupa doua trimestre de scadere. INS a anuntat un avans cu 0,5% pentru al doilea trimestru al anului, permitand atat reprezentantilor FMI cat si guvernului, sa mentina progozele de crestere economica pentru anul 2012, in jurul valorii de 1%.

INS: Romania iese din recesiune - 0,5% crestere economica in trimestrul al doilea

Prognoze pentru nivelul la care va ajunge cursul valutar pana la finalul anului

BCR: Unde va ajunge cursul valutar pana la finalul anului?

Economistii BCR estimeaza un cursul valutar de 4,55 lei/euro pentru decembrie 2012, in timp ce ING estimeaza un curs de referinta de 4,85 pana la finalul acestui an.

Leul s-a depreciat luni in fata de euro, cursul anuntat de BNR fiind de 4,4939 lei/euro, in crestere cu 0,19% fata de sedinta de vineri, cand Banca Centrala afisa un curs de 4,4852 lei, leul aflandu-se in a patra zi de apreciere fata de euro

#curs valutar prognoze, #evolutie curs valutar, #referendum curs valutar, #criza politica curs valutar , #Curs valutar