Replici dupa cutremurul european: Banca Elvetiei ameninta cu noi interventii

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:35
5366 citiri
Replici dupa cutremurul european: Banca Elvetiei ameninta cu noi interventii
Foto: Leap Rate

Cutremurul pietelor valutare inregistrat saptamana trecuta prin decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul fix de schimb euro/franc tinde sa fie urmat de alte replici.

Cel putin asa anunta presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, conform datelor prezentate de Wall Street Journal si citate de publicatia Leap Rate.

Veste socanta

Pentru intreg sistemul financiar vestea nu este deloc imbucuratoare, investitorii, analistii economici si strategii avand in fata o perioada agitata care vine dupa un soc puternic resimtit de oscilatiile inregistrate in piata la sfarsitul saptamanii trecute.

Oficialii Bancii Nationale a Elvetiei sustin ca au fost nevoiti sa isi revizuiasca politica monetara privind evolutia tandemului euro-franc elvetian la un curs fix de 1,200 franci din cauza peisajului economic sumbru din zona euro si a riscului major reprezentant de supra-acumularea unei rezerve uriase in moneda europeana.

"Banca centrala va continua sa monitorizeze situatia si sa intervina daca este cazul", a admis Thomas Jordan in fata reporterilor cotidianului elvetian Neue Zuercher Zeitung.

"Am spus adio ratei minime de schimb. Vom continua sa observam evolutia cursului valutar si suntem gata sa intervenim in piata daca interesele ne dicteaza acest lucru", a mai spus presedintele bancii elvetiene. Jordan a recunoscut ca in acest moment francul elvetian este supraevaluat si spera ca dobanda negativa pentru depozitele la vedere sa tempereze entuziasmul pietei fata de moneda elvetiana.

Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei a exclus pentru moment instituirea unor masuri de control a capitalului menite sa descurajeze cererea pentru francul elvetian.

Riscuri in crestere in zona euro

Elvetia pare decisa sa isi protejeze moneda in fata oricarui risc venit din zona euro.

Iar nivelul de risc reprezentat de moneda europeana si economia zonei este in crestere dupa deprecierea constanta a euro in fata dolarului si dupa anuntul facut de Curtea Europeana de Justitie privind legalitatea cumpararii obligatiunilor.

Ultima chestiune da apa la moara nationalistilor greci sa ceara iesirea din zona euro, cu datoriile restructurate si pe un cost suportat de catre Banca Centrala Europeana.

#banca elvetiei noi interventii, #apreciere franc, #curs euro franc, #banca elvetiei interventie, #interese banca elvetiei , #Curs valutar