Riscurile valutare cresc in 2016. Euro poate ajunge sa coste 4,6 lei

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 11:39
1982 citiri
Riscurile valutare cresc in 2016. Euro poate ajunge sa coste 4,6 lei

Cursul de schimb ar putea inregistra miscari mai mari ca in 2015, iar moneda nationala ar putea inregistra scaderi fata de moneda unica Europeana, in 2016. Riscurile din economia Romaniei ar putea deveni mai vizibile si ar putea impinge nivelul cursului pana la un maxim de 4,6 lei pentru un euro.

In 2016, cursul mediu inregistrat ar putea fi in jurul valorii de 4,52, ceea ce ar fi cu aproximativ 2% mai mult decat nvelul inregistrat in 2015 (4,45). Totusi, riscurile economice vor fi mai mari, asa ca si miscarile din piata valutara ar putea fi la randul lor mai mari. Pe fondul cresterii riscului, cursul Euro-Leu ar putea atinge maxime in zona de 4,6 lei pentru un euro, iar minimele probabile ale anului viitor ar putea fi in zona 4,43 - 4,44, se arata intr-o analiza Admiral Markets.

De ce a fost stabilitate pe leu

Anul acesta, cele mai importante evolutii care au dus la stabilitatea monetara au fost reducerile dobanzii de referinta realizate de Banca Nationala a Romaniei si cresterea economica a Romaniei.

In prima parte a anului, Banca Nationala a Romaniei a redus de mai multe ori dobanda de referinta pana la un minim de 1,75% atins in luna mai. Reducerea dobanzii de referinta ar fi trebuit sa duca la o depreciere a leului, dar a fost contracarata de cresterea economica inregistrata de tara noastra: PIB-ul Romaniei a crescut in acest an in medie cam cu 1% pe trimestru, fiind una dintre cele mai mari cresteri din Europa.

2016 poate destabiliza echilibrul fragil al cursului Euro-Leu

Din pacate, stabilitatea monetara din ultimul are putine sanse fie ceva de durata si incepand cu anul 2016, leul ar putea inregistra o tendinta de depreciere moderata fata de moneda unica europeana.

Principalele cauze care pot duce la deprecierea cursului sunt:

Cresterea deficitului bugetar - In 2016, deficitul bugetar al Romaniei va creste fata de 2015 si va fi undeva in jur de 2,8% sau chiar mai mult. Cu cat Romania se va imprumuta mai mult, cu atat va fi mai riscanta, iar in piata valutara, mai riscant inseamna un leu mai slab.

Cresterea consumului va duce la inflatie mai mare - In anul 2015, consumul populatiei s-a relansat vizibil iar acest lucru va duce la reaparitia inflatiei.

Istoric vorbind, Romania a fost o tara cu o inflatie relativ ridicata iar valorile extrem de mici din ultima perioada vor deveni istorie. Dupa cum arata datele de consum anul acesta, preturile alimentelor si bunurilor de larg consum vor creste, ceea ce va readuce inflatia in prim plan. O inflatie mai mare inseamna si un leu mai slab.

Politicile monetare Europene - In prezent, Banca Centrala Europeana a implementat un program de stimulare monetara semnificativ. Romania nu este in zona Euro, dar este in Europa, asa ca putin probabil sa facem nota discordanta. Probabil ca in 2016, Banca Nationala a Romaniei nu va majora dobanda ceea ce va pune presiune pe deprecierea leului.

Riscurile externe - Criza economica din China, criza petrolului, criza statelor emergente, majorarea dobanzii in SUA, tensiunile dintre America si Rusia, toate aceste evenimente pot genera evolutii negative in pietele financiare internationale care ar putea avea efect negativ asupra leului.

Radu Ciofu, analist financiar Admiral Markets

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc curs valutar 2016, #analiza curs valutar 2016 , #Curs valutar