Romania n-ar putea sustine un curs de 4,4 lei/euro nici fara contextul european

Marti, 05 Iunie 2012, ora 13:21
2349 citiri
Romania n-ar putea sustine un curs de 4,4 lei/euro nici fara contextul european

Comisia Natioanala de Prognoza a anuntat marti ca a revizuit in crestere estimarea in privinta cursului valutar mediu pe 2012 la 4,4 lei/euro, de la 4,37 lei/euro, ignorand elemente importante precum instabilitatea zonei euro.

Insa Romania nu ar putea sustine acest curs nici daca situatia din Grecia se amelioreaza, avertizeaza analistii economici contactati de Business24.

"Avem de-aface acum cu niste factori de influenta foarte volatili care nu tin neaparat de o moderare, ci de conditii geo-politice si politice internationale. Cel putin pana la sfarsitul acestei luni cand vom afla ce se intampla cu Grecia si cu euro, eu nu m-as aventura intr-un calcul de aceasta natura si nu le-as da publicitatii", a declarat pentru Business24, economistul Mircea Cosea.

Conform economistului, Comisia Natioana de Prognoza foloseste anumite modele, iar calculul este mai mult econometric decat sa fie bazat pe o analiza a factorilor europeni si interni. In baza acestor modele folosite de CNP, spune Cosea, reiese un curs de 4,4 - 4,42 lei/euro, insa estimarea este optimista.

Contextul economic international ar putea impinge cursul leu euro la noi niveluri, iar majoritatea analistilor economici si a bancherilor spun ca Romania ar putea incheia anul chiar si la un curs de cinci lei pe euro, mai ales daca situatia politico-economica din Grecia se inrautateste.

Situatia economica internationala ar putea aduce un curs de 5 lei/euro

Misu Negitoiu, director general al ING Romania, a specificat duminica in cadrul unei emisiuni televizate ca desi banca pe care o conduce nu a revizuit inca oficial prognoza pe 2012, leul se poate indrepta usor catre 5 lei/euro.

Prognoza initiala a ING a fost deja depasita prin valorile in crestere anuntate in ultimele doua saptamani. Conform lui Negritoiu, de la inceputul anului si pana acum s-au intamplat mai multe lucruri care nu puteau fi prevazute, motiv pentru care si prognoza a fost afectata, facand referire aici in primul rand la situatia complicata din Grecia, care urmeaza sa mearga la vot pe 17 iunie.

Votul grecesc a fost larg asemanat cu un referendum pentru ramanerea sau iesirea din zona euro, partidele care se lupta pentru voturile elenilor avand viziuni complet diferite asupra acordului dintre Grecia, Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala privind conditiile de acordare a pachetului de salvare atat de necesar functionarii statului.

"Alegerile din Grecia sunt un moment atat de important, poate cel mai important din ultimii 10 ani pentru euro si Uniunea Europeana, incat se pot schimba radical datele si putem avea surpize mari", spune Mircea Cosea care considera mesajul transmis marti de CNP dreptul unul pripit.

Conform lui Misu Negritoiu, evolutia leului din ultimele saptamani era de asteptat si complet explicabila. De altfel, deprecierea va continua pentru ca toate elementele care contribuie la devalorizarea leului - cadrul economic intern si european - raman la fel.

Nici daca rezultatele alegerilor din Grecia sunt favorabile, iar situatia europeana se stabilizeaza, Romania nu ar putea mentine un curs mediu de 4,4 lei/euro precum estimeaza CNP, spune Coasea. "Nu ajung pana la 5 lei/euro, dar oricum sunt conditii interne complicate pentru a mentine cursul leu euro. Deocamdata noi nu avem un raspuns afirmativ de incredere din partea noului guvern in ceea ce priveste masurile economice interne proactive. Economia romaneasca inca nu da certitudinea unei relansari, inca nu da incredere investitorilor straini, inca e o zona neclara, iar asta inseamna ca leul nu putea sa fie manevrat de BNR mult timp. BNR va trebui pana la urma sa tina cont de piata, iar piata nu e favorabila Romaniei nici in urmatoarele luni", spune economistul.

"Intram in alegeri, situatia politica nu e clarificata, exporturile nu merg bine, ploile extraordinare pun in discutie recolta de anul acesta, consumul nu prea creste si nu sunt garantii ca noi vom putea sa demonstram ca economia romaneasca e intr-o crestere sanatoasa, iar asta se va rasfrange imediat pe piata prin neincrederea in leu. Nu cred ca putem sa fixam de la inceputul lunii iunie o estimare atat de optimist", spune Mircea Cosea.

700 milioane de euro de la BNR in ajutorul leului doar in luna mai

Doar in luna mai, Banca Nationala a Romaniei a utilizat aproximativ 700 milioane de euro pentru a sustine moneda nationala, care s-a depreciat pana la 1 iunie pana la 4,4648 lei/euro. Comparativ, la 4 ianuarie 2012, prima zi bancara din Romania, BNR anunta un curs de 4,3219 lei/euro.

Marti, BNR a anuntat un curs valutar de 4,4646 lei/euro, in scadere fata de ultima valoare anuntata vineri.

Prin utilizarea celor 700 milioane de euro, rezerva BNR a scazut la aproximativ 33,4 miliarde euro.

#curs valutar 2012, #evolutie curs valutar 2012, #prognoze curs leu euro , #Curs valutar