Saptamana decisiva pentru Grecia: Cum evolueaza euro?

Marti, 06 Martie 2012, ora 08:44
1739 citiri
Saptamana decisiva pentru Grecia: Cum evolueaza euro?

Moneda euro s-a depreciat pentru a cincea zi fata de yen, inaintea publicarii unui raport care arata ca economia zonei euro s-a contractat in cel de-al patrulea trimestru.

Dolarul s-a consolidat dupa ce presedintele Fed din Dallas, Richard Fisher, a precizat ca se opune unor achizitii suplimentare de obligatiuni, care pot devaloriza moneda americana.

Fed, care se va intruni pe 13 martie, a cumparat 2300 de miliarde de dolari de obligatiuni in doua runde din decembrie 2008 in iunie 2011 si a promis sa mentina ratele dobanzilor la un nivel scazut, cel putin pana in 2014.

"Redresarea economica a SUA nu este temporata, devine o tendinta durabila. Dolarul poate fi cumparat", spun analistii.

Dolarul australian a scazut la cel mai mic nivel din ultima saptamana dupa ce Guvernatorul Reserve Bank din Australia, Glenn Stevens, a subliniat ca exista posibilitatea reducerii costurilor de creditare in cazul in care cererea va slabi.

Declaratia acestuia vine in urma deciziei de a pastra neschimbate ratele dobanzilor.

marti 1,0612 dolari, cel mai mic nivel din 23 februarie.

Moneda euro a pierdut 0,3 procente pana la 107,45 de yeni la ora 01:30 in Tokyo. Moneda europeana a scazut cu 0,2% in raport cu dolarul, pana la 1,3196 dolari. In raport cu yenul, dolarul a scazut de la 81,56 yeni la 81,42 yeni.

Moneda euro s-a depreciat cu 3,1% in ultimele sase luni, in timp ce moneda americana s-a intarit cu 3%.

"Nu are niciun sens sa cumperi euro in acest moment. BCE este legata de problema datoriei suverane si nu mai are nicio parghie disponibila pentru a sustine economia prin intermediul politicii monetare", a declarat Marito Ueda, Management Director FX Prime Corp din Tokyo.

Produsul intern brut in cele 17 natiuni din zona euro a scazut cu 0,3% in ultimul trimestru al anului 2011, aceasta fiind prima scadere de la cel de-al doilea trimestru din 2009.

Economistii Bloomberg estimeaza ca BCE va mentine rata dobanzii de referinta la un nivel record de 1%, cifra pe care o va anunta in data de 8 martie.

A inceput numaratoarea inversa pentru Grecia

Grecia trebuie sa ajunga la o intelegere cu investitorii privati pana pe data de 8 martie, pentru a putea primi cele 130 de miliarde de euro din pachetul de salvare. "Grecia se asteapta ca detinatorii de obligatiuni sa accepte oferta, dar este pregatita sa ii forteze sa participe, daca va fi nevoie", a precizat ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.

Detinatorii privati de titluri de stat trebuie sa se decida pana la finalul zilei de joi daca vor accepta sa schimbe titlurile in valoare de 206 miliarde de euro pe un pachet nou de titluri si bani care ar reduce cu aproximativ 100 miliarde de euro datoria Atenei.

Statul elen trebuie sa convinga 75% din creditori sa participe pentru a avea un rezultat notabil, in timp ce o prezenta a mai putin de 66%, ar anula intreaga operatiune.

"In cazul in care creditorii Greciei sunt de acord cu schimbul de obligatiuni, nu va mai exista un motiv de ingrijorare. Este o sansa buna pentru statul elen", este de parere Noriaki Murao, managing director la Bank of Tokyo, filiala din New York.

Luna trecuta, creditorii privati au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii initiale a obligatiunilor grecesti pe care le detin, peste obiectivul final care prevedea o stergere de 50%. Pierderile reale care vor fi inregistrate in conturile creditorilor privati vor fi mai mari de 70%.

Reusita operatiunii de stergere partiala a datoriilor Greciei depinde de raspunsul concret al bancilor, companiilor de asigurari si fondurilor de investitii la oferta propusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro yen, #curs valutar euro dolar, #creditori Grecia 8 martie, #obligatiuni grecia, #curs referinta euro , #Curs valutar