Serbanescu: Daca Isarescu dadea drumul la curs aveam 1,4 mil. de debitori

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:32
1783 citiri
Serbanescu: Daca Isarescu dadea drumul la curs aveam 1,4 mil. de debitori

Prin mentinerea artificiala a cursului valutar, BNR a facut ca numarul celor care nu pot plati creditul la banca sa fie de doar 700.000, fata de 1,4 milioane, insa datoria a fost platita de cei care nu aveau credite, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

"Statul a incercat sa faca ceva cu Ordonanta 50, apoi a venit presiunea externa, a FMI, si s-a revocat. Noi am platit. Daca domnul Isarescu dadea drumul la curs asa cum era firesc, pentru ca aceasta comanda externa este urmatoarea: indiferent de ciclul economic, daca esti in recesiune sau in avant, cursul sa fie relativ fix, economia romaneasca s-a dus in jos si leul a ramas breaz. Daca domnul Isarescu ii dadea drumul nu ar fi fost 700.000 care nu pot plati creditul, ci 1.400.000.

Faptul ca nu sunt 1.400.000 ci doar 700.000 este pentru ca domnul Isarescu a reusit sa convinga Guvernul sa plateasca ei, ceilalti. Nu cei din parohia lui, adica debitorii si bancile, ci cei care nu aveau nicio legatura cu povestea asta, adica constribuabilii, salariatii", a spus analistul economic Ilie Serbanescu la dezbaterea cu tema: "Probleme si solutii in cazul restantierilor unitatior bancare", organizat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

El a declarat ca, in cazul celor care au luat credit si nu mai pot plati ratele, solutia nu poate sa vina de la stat, pentru ca aceasta ar insemna transferarea poverii catre cei care nu au luat credite.

"Pana acum ce facem de trei ani? Platim noi, care nu avem nicio vina, pentru aia care au luat credite. Ne ametim si ne ascundem dupa deget? Cine a platit? Salariatii prin taierea salariilor, pensionarii prin inghetarea pensiilor si contribuabilii prin cresterea TVA si a altor impozite. De ce? Ce vina am eu, in calitate de contribuabil, sa platesc pentru aia care s-au imprumuat la banci, m-au intrebat aia?", a spus Serbanescu.

Analistul economic sustine ca o solutie ar fi revenirea la situatia salariala in care se gaseau debitorii anterior taierii sau reducerii veniturilor.

#Serbanescu curs BNR, #Serbanescu debitori, #declaratii Serbanescu curs Isarescu , #Curs valutar