Temerile cresc: Euro isi continua deprecierea

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:49
1599 citiri
Temerile cresc: Euro isi continua deprecierea

Moneda euro s-a depreciat pentru a doua zi pe fondul ingrijorarilor legate de Grecia, care "lupta" sa ajunga la un acord cu creditorii pentru a reduce povara datoriilor.

Euro s-a depreciat inainte ca ministrii de Finante ai UE sa se intalneasca in cursul zilei de luni la Bruxelles pentru a discuta despre restructurarea datoriilor elene, noile reguli bugetare si despre un posibil "scut" financiar pentru statele indatorate, scrie Bloomberg.

"Exista o anumita nervozitate care s-a creat in asteptarea rezultatului negocierilor care au loc intre Grecia si sectorul privat. Ne confruntam cu multe incertitudini, ceea ce se rasfrange asupra monedei euro", a declarat Bresa Deda, economist sef la Sf Gheorghe Bank din Sydney.

Euro a scazut cu 0,3% fata de dolar, pana la un curs de referinta de 1,2891 dolari/euro la Bursa din Tokyo in conditiile in care cu trei zile in urma inregistrase un curs de 1,2986 dolari/euro la Bursa din New York, cel mai inalt nivel din 4 ianuarie.

Moneda europeana a scazut cu 0,3% si fata de yen, atingand un curs de schimb de 99,31 yeni/euro. Dolarul, in schimb, a fost putin modificat fata de moneda japoneza atingand un curs de 77,04 yeni/dolar.

Pietele financiare din China, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Indonezia si Malaezia sunt inchise pentru vacanta de Anul Nou.

In Europa, creditorii privati care negocieaza un schimb de datorii cu Grecia si-au prezentat ultima oferta, lasand UE si FMI sa decida daca accepta sau nu acordul, potrivit lui Charles Dalla, reprezentantul creditorilor privati in cadrul discutiilor.

Oficialii europeni si detinatorii privati de obligatiuni din Grecia au convenit in luna octombrie a anului trecut sa puna in aplicare o reducere cu 50% din valoarea nominala a mai mult de 200 de miliarde de euro a datoriilor elene prin schimbul voluntar de obligatiuni restante pentru titluri noi, cu un obiectiv de reducere a imprumuturilor Greciei la 120% din PIB pana in 2020.

Oficiali din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au cerut, vineri, o rata a dobanzii de 3,5% pentru noile obligatiuni, dupa ce creditorii privati convenisera asupra unei rate de 4%, sustin surse apropiate negocierilor, principalii suporteri ai unei dobanzi mai mici fiind Fondul Monetar International si Germania.

Potrivit bancherilor, diferenta ar mari pierderile creditorilor privati de la 68% la peste 70%, "un nivel pe care institutiile nu ar fi, probabil, dispuse sa il accepte de buna voie". Taierea a fost interpretata ca rezultat al impactului unei recesiuni mai puternice decat fusese prognozat in 2011.

Tratatul propus va necesita un sistem centralizat a unui "mecanism de corectie" pentru a fi declansat in mod automat in cazul unor devieri semnificative de la targetul deficitului de 0,5% din PIB.

"In contextul negocierilor cu statul elen, ne asteptam ca euro sa se deplaseze lateral fata de dolari, avand in vedere ca riscul mare creste temerea investitorilor", spun bancherii.

Moneda europeana s-a depreciat cu 4,1% in ultimele sase luni, potrivit Bloomberg. In acelasi timp, yenul a crescut cu 8,2%, inregistrand cea mai buna performanta dintre monede.

In comparatie cu cei doi "jucatori" valutari, dolarul s-a consolidat cu 7,7% in aceeasi perioada de timp.

Standard & Poor's a reconfirmat ratingul Uniunii Europene pe termen lung si scurt la AAA, respectiv A-1+, anunt venit la o saptamana distanta de pierderea ratingului de top a Frantei si Austriei. Perspectiva ramane una negativa din cauza riscurile prezente in zona euro.

Perspectiva negativa este atribuita la 16 tari membre din totalul de 27. "Am putea reduce ratingul Europei de AAA, daca numarul tarilor cu ratingul de top scade, sau daca tarile membre intra in default", au mai spus reprezentantii S&P.

#curs valutar euro dolar, #curs schimb valutar euro, #curs euro, #curs dolar, #negocieri Grecia , #Curs valutar