Tensiunile politice macina leul: Cea mai slaba evolutie la nivel mondial

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:29
1629 citiri
Tensiunile politice macina leul: Cea mai slaba evolutie la nivel mondial

Lupta politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu va creste costurile de finantare ale Romaniei si va slabi in continuare leul, care are in aceasta luna a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, potrivit analistilor si investitorilor citati de Bloomberg.

Agitatia provocata de conflictul dintre Ponta si Basescu a sporit ingrijorarea investitorilor legata de determinarea Romaniei de a respecta disciplina fiscala anul viitor, in cadrul programului preventiv cu institutiile internationale.

Uniunea Europeana "l-a convocat" pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, in timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a laudat pe presedinte pentru sustinerea masurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta in legatura cu incalcarea principiilor de baza ale democratiei.

"Ne-am redus intr-o anumita masura pozitiile din Romania, saptamana trecuta, si analizam noi actiuni de acest tip", a declarat Ronald Schneider, implicat in administrarea unor active de datorii de un miliard de dolari pe piata emergenta, la Raiffeisen Kapitalanlage in Viena.

El considera esential ca incertitudinile sa fie eliminate.

"Cheia este oprirea incertitudinilor si credibilitatea vointei guvernului de a coopera cu FMI", a spus Schneider.

Ponta vrea sa ii dea o lovitura decisiva lui Basescu, la doua luni dupa ce a devenit al treilea premier al Romaniei din acest an, in care vor avea loc alegeri generale, se arata in articol.

Disputa vine dupa ce criza datoriilor din Europa, principalul partener comercial al Romaniei, si valul de frig din aceasta iarna, au impins economia romaneasca in a doua recesiune din ultimii patru ani.

Leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro luna aceasta

Agitatia politica a dus la deprecierea leului la un minim record fata de euro, pe 9 iulie. Leul a coborat cu 1,6% fata de euro in aceasta luna, inregistrand astfel a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, dupa lira sudaneza.

Luni, leul a coborat la 4,5472 unitati pentru un euro, iar miercuri BNR a anuntat un curs de referinta 4,5237 lei/euro.

Costul asigurarii datoriilor Romaniei (CDS-uri) pe termen de cinci ani a urcat la 4,41 puncte procentuale, aproape de un maxim al lunii de 4,48 puncte inregistrat pe 9 iulie, in crestere de la 4,07 puncte pe 5 iulie, potrivit datelor Bloomberg.

Parlamentarii l-au suspendat pe Basescu saptamana trecuta, sub acuzatia ca si-a depasit atributiile cand a anuntat reduceri de salarii in sectorul de stat, in 2010, si alte decizii economice.

Basescu a supravietuit unui referendum de suspendare in 2007, fiind votat de 74% dintre participanti, dar popularitatea sa a scazut dupa ce a sustinut masurile de austeritate ale fostului guvern condus de Emil Boc, noteaza agentia.

"Incertitudinile in privinta politicilor economice si riscul de intarziere a programului cu FMI ar putea conduce la inrautatirea perspectivelor de finantare in valuta, amplificand presiunile asupra leului si a costului de credit al statului", a declarat in aceasta saptamana Mai Doan, analist la Bank of America Merrill Lynch.

El a aratat ca actuala coalitie aflata la guvernare "a demonstrat un angajament verbal puternic fata de programul cu FMI, dar nu a dezvaluit vreun detaliu privind strategia economica pe termen lung, iar disciplina fiscala trebuie dovedita".

Lupta pentru putere din Romania a determinat-o pe Merkel sa il sustina pe Basescu in fata eforturilor coalitiei de guvernamant de a-l suspenda.

Ponta a declarat luni ca Merkel si partidul ei il sprijina pe Basescu "pentru ca sunt singurii sustinatori ai austeritatii in Europa".

Costul de finantare al Romaniei pe piata interna, in scadere usoara

Costul de finantare al Romaniei pe piata interna a crescut usor in ultimele cateva saptamani, alimentat de criza datoriilor din Europa si tensiunile politice din tara, a declarat marti secretarul de stat Cristian Sporis.

Ministerul a vandut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vandute luna trecuta.

"Esential pentru piete ar trebui sa fie politicile fiscale si reformele structurale care au avut loc in ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice sa se schimbe in acest an, dar suntem ingrijorati pentru anul viitor", a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

El a adaugat ca ingrijorarea se refera in mod special la o relaxare a politicilor in bugetul pentru 2013, "care va fi publicat inainte de alegerile generale si care poate influenta sansele de victorie ale lui Ponta" in scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Analistul Bank of America Merrill Lynch Mai Doan considera ca Banca Nationala a Romaniei "ar putea fi mai putin dornica" sa apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI si a perspectivelor mai dificile de refinantare externa, provocate de incertitudinile politice.

#evolutie leu context politic, #evolutie moneda nationala, #Romania costuri finantare, #slabire leu criza politica , #Curs valutar