Va ajunge euro la paritate cu dolarul? Cat de probabil este scenariul

Duminica, 13 Mai 2012, ora 15:30
2757 citiri
Va ajunge euro la paritate cu dolarul? Cat de probabil este scenariul

Situatia din zona euro a devenit atat de sumbra, incat a inceput sa dea nastere celor mai improbabile scenarii.

Cel mai nou zvon printre managerii fondurilor speculative este acela ca moneda euro va scadea atat de mult in raport cu dolarul, incat cele doua valute, aflate acum la un raport de 1,3 dolari/euro, vor ajunge la paritate. O asemenea situatie va presupune imprimarea a sute de miliarde de euro, scrie CNBC.

Cu toate acestea, scenariul este putin probabil, iar speculatia este mai curand o indicatie ca intr-o Europa cu o crestere economica prea mica, guvernele vad in exporturi o salvare. Astfel, o moneda ieftina, care ofera un impuls artificial competitivitatii pe piata exporturilor, este de preferat austeritatii.

Intre timp, euro ramane o moneda relativ puternica din mai multe motive. In ciuda tensiunilor interne, europenii nu muta banii din Europa, ci sunt transferati in regiuni mai sigure. Mai mult decat atat, bancile europene continua sa vanda activele in dolari si sa aduca acasa veniturile. In plus, bancile centrale din tarile emergente continua sa depoziteze euro, ca moneda de rezerva.

Americanii si chinezii vor euro puternic

Americanii si chinezii prefera o moneda unica puternica, deoarece exportatorii de pe ambele maluri ale Pacificului concureaza cu europenii. Daca euro intra in picaj, presiunea din piete va determina Federal Reserve sa ia in considerare o alta runda de relaxare cantitativa, pentru a mentine dolarul la un nivel relativ scazut.

O eventuala prabusire a euro ar fi o veste proasta si pentru China, desi 18 la suta din exporturile Chinei iau calea Europei. In luna aprilie, exporturile chineze catre zona euro au scazut cu 2,4 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Unii analisti suspecteaza ca Beijingul incearca sa sprijine moneda euro si intr-adevar, datele de la BNY Mellon, sugereaza ca, atunci cand cresterea rezervelor valutare chineze incetineste, euro scade.

Intre timp, lichiditatea provocata de tiparnita de bani americana continua sa se extinda in restul lumii.

Incepand cu criza financiara, lichiditatea provocata de SUA a condus la cresterea preturilor materiilor prime si a contribuit la explozia creditelor, in multe piete emergente, cum ar fi Brazilia.

Acest lucru inseamna ca, in timp ce pietele continua sa se concentreze pe zona euro si pe problemele sale, exista si tendinte opuse la nivel mondial, care merita urmarite. Ele provin atat din aceste fluxuri de lichiditate de pe pietele dezvoltate, cat si datorita evolutiilor economice din China.

China a raportat rezultate comerciale dezamagitoare in cursul saptamanii trecute, cu niveluri ale exporturilor si mai ales ale importurilor sub asteptari, anticipand o crestere economica mai mica. Mai mult, analistii anticipeaza o schimbare de directie in ceea ce priveste sursa de crestere economica a Chinei, si anume, dinspre investitii, catre consumul intern.

In concluzie, bancile centrale nu vor putea printa bani la nesfarsit, si cand se vor opri, doar tarile care si-au folosit timpul si banii pentru construirea adevaratei competitivitati se vor regasi in cele mai avantajoase situatii.

#paritate euro dolar, #curs euro dolar, #evolutie euro , #Curs valutar