XTB: Interesul pentru tranzactii pe euro/leu a crescut in ultima perioada

Joi, 24 Mai 2012, ora 16:11
1637 citiri
XTB: Interesul pentru tranzactii pe euro/leu a crescut in ultima perioada

Interesul pentru tranzactii pe instrumentul euro/leu a crescut in ultima perioada, pe fondul fluctuatiilor recente, insa este prematur sa spunem ca volumele vor creste foarte mult, a apreciat, joi, Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers, la o conferinta privind tranzactionarea pe pietele financiare globale.

Potrivit acestuia, tranzactiile euro/leu in Romania, ca procent in volumul total de tranzactii pe piata valutara la termen, sunt mult mai mici decat tranzactiile pe alte monede din regiune.

Daca in regiune tranzactiile euro/zlot sau euro/forint pot fi de ordinul a 5-10% sau chiar peste, in Romania, tranzactiile pe euro/leu sunt de 1%.

In acest context, analistul X-Trade a explicat ca acest interes a fost destul de limitat si pentru ca euro/leu a fost o pereche foarte stabila.

"Raportat la euro/zlot, de exemplu, fluctuatiile procentuale zilnice ale perechii euro/leu au fost destul de reduse. Acest lucru a inceput sa se schimbe in ultima vreme. Este poate prematur sa spunem ca volumele vor creste foarte mult, dar am vazut o crestere a interesului pentru tranzactiile euro/leu tocmai datorita fluctuatiilor recente", a precizat Cazacu.

El a adaugat ca piata a inceput sa-si indrepte atentia asupra acestui instrument, care poate fi privit din doua puncte de vedere: unul strict speculativ, iar altul care vizeaza acoperirea riscurilor.

"Unul strict speculativ, adica, daca mi se pare ca euro/leu va creste, intru pe cumparare euro/leu si astept sa castig. Dar poate fi si o varianta care se numeste hedging - acoperirea riscurilor - care se aplica daca am deja un credit in euro, adica am deja o expunere, sau sunt importator ori exportator", a explicat reprezentantul X-Trade.

#tranzactii leu euro, #XTB tranzactii leu euro , #Curs valutar