Bancile afectate de Brexit incep sa se mute peste hotare la inceputul lui 2018

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:51
5346 citiri
Bancile afectate de Brexit incep sa se mute peste hotare la inceputul lui 2018
Foto: CC0 Creative Commons

In timp ce politicienii britanici se lupta sa ajunga in 2018 la un acord care va reduce ingrijorarile mediului de afaceri cu privire la Brexit, pentru unele industrii acest acord va veni prea tarziu.

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, in absenta unor modificari spectaculoase, marile banci globale vor incepe sa isi puna in aplicare planurile de mutare la inceputul anului urmator, pentru a fi sigure ca vor avea noi birouri in interiorul Uniunii Europene in momentul in care Marea Britanie va iesi din blocul comunitar.

In plus, premierul britanic Theresa May nu poate sa impiedice bancile sa puna in aplicare planurile lor de rezerva, a declarat una dintre surse.

"Daca la inceputul anului urmator nu vom avea o directie clara a negocierilor, cred ca jucatorii din industria bancara vor trebui sa ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Societe Generale, Severin Cabannes, adaugand ca banca intentioneaza sa creeze 300 de noi locuri de munca la Paris.

Potrivit lui Cabannes, banca va avea nevoie de aproximativ un an pentru aceasta transformare.

In conditiile in care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de banci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group si Royal Bank of Scotland Group vor incepe sa mute angajati, infrastructura si capital spre noile birouri din blocul comunitar in primul trimestru al anului urmator, au declarat sursele citate de Bloomberg.

Chiar daca bancile ar dori sa amane, si la modul ideal sa evite, implementarea planurilor de rezerva, vor avea nevoie de cel putin 12 luni pentru a pune la punct operatiuni de larga larga in interiorul UE cu un numar semnificativ de angajati de top.

"Chiar la inceputul anului urmator trebuie sa avem o viziune foarte clara cu privire la ceea ce se va intampla", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, daca nu se va ajunge in curand la un acord cu privire la Brexit, bancile vor trebui sa se pregateasca pentru cel mai pesimist scenariu.

Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotarat sa mentina competitivitatea sectorului financiar britanic, adaugand ca va negocia o perioada de tranzitie de doi ani. Insa bancile se tem ca aceasta este prea putin.

In plus, organismele de reglementare din UE au estimat ca primul trimestru din 2018 este momentul de la care bancile vor trebui sa declanseze planurile de rezerva si sa inceapa sa mute angajati.

Un numar de aproximativ 20 de banci sunt deja in discutii avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. Bank of America, Goldman Sachs si Morgan Stanley au semnat contracte pentru inchirierea de spatii de birouri si alte zece firme cauta noii sedii in UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, in prima faza bancile vor muta doar cateva sute de locuri de munca, mai ales in vanzari, trading si operatiuni back-office, de la Londra spre orase precum Frankfurt, Paris si Dublin, insa numarul final ar putea sa atinga cateva zeci de mii in functie de rezultatul final al negocierilor.

Sam Woods, directorul Autoritatii de reglementare prudentiala din cadrul Bancii Angliei, a estimat ca Marea Britanie ar putea pierde pana la 75.000 de locuri de munca in sectorul bancar si al asigurarilor daca iese din UE fara un acord.

#brexit banci Londra , #Sucursale banci