Bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:17
1834 citiri
Bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro

Bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde de lei, a declarat Nicolae Cinteza, director in cadrul BNR.

Directorul din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat sambata ca de la sfarsitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia, bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde de euro.

"De la sfrasitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia, bancile cu capital grecesc au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde euro.

Este enorm. Si totusi ele au in momentul de fata o solvabilitate si o lichiditate foarte buna, fac fata cu succes pietei", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a explicat ca a existat o situatie in care una dintre banci, pe fondul unei performante mai scazute in activitatea de creditare, a fost obligata de BNR sa provizioneze suplimentar si a existat riscul ca solvabilitatea bancii sa cada destul de mult.

"Banca a fost perceputa in piata ca avand probleme si cotatiile pe care le ofereau celelalte banci pe piata monetara incepusera sa sara, erau mai mari cu 1 - 1,5% decat cotatiile care se faceau in mod normal.

Atunci, avand o colaborare foarte buna cu autoritatea de supraveghere din Grecia s-a luat legatura in Grecia si s-a solicitat (majorare de capital - n.r.) direct actionarului grec printr-un ordin semnat de conducerea Bancii Nationale. Actionarul grec fiind o banca cu capital grecesc, s-a transmis o scrisoare semnata de Mugur Isarescu guvernatorului Bancii Nationale a Greciei si in doua saptamani problema a fost rezolvata, chiar inainte de termenul pe care ni-l stabilisem noi. Astfel, s-a majorat capitalul bancii", a spus Cinteza.

El a spus ca de la banca aceasta a plecat discutia cu FMI despre "bridge bank" (banca- punte n.r.) si de aici a aparut necesitatea crearii unei plase de siguranta. "In final, bridge-bankul este o plasa de siguranta", a declarat Cinteza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci Grecia Romania, #pierderi banci Grecia piata Romania , #Sucursale banci