Grecia da alarma in sud-estul Europei. Oamenii incep sa-si retraga banii din bancile elene

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:22
9207 citiri
Grecia da alarma in sud-estul Europei. Oamenii incep sa-si retraga banii din bancile elene
Foto: Flickr / MPD01605 / CC BY 2.0

Situatia incerta din Grecia a declansat panica si pe pietele din tarile vecine. Criza financiara in care s-a scufundat tara si retragerile masive de capital din Grecia sunt urmate acum de lichidarea depozitelor din bancile elene deschise in tarile vecine.

Romanii si bulgarii au recurs deja la etragerea economiilor depozitate in sucursalele bancilor grecesti, fiind urmati indeaproape de sarbi si macedoneni, arata reporterii New York Times.

Soc in Bulgaria

O analiza Morgan Stanley arata ca prabusirea Greciei va fi resimtita dur in Bulgaria, unde 20% din populatie are depozite constituite in sucursalele bancilor elene.

Pentru multi bulgari, vestile negative sosite de pe frontul negocierilor derulate intre Atena si creditorii internationali ai Greciei nu au oferit decat o singura alternativa: retragerea economiilor din bancile grecesti.

Insa companiile din Bulgaria sunt cele mai expuse la pierderi imediate. Exportatorii bulgari depind de Grecia in proportie de 7%, arata studiul Morgan Stanley.

Multi experti sustin ca bancile elene din Bulgaria si alte tari din regiune sunt stabile din punct de vedere financiar, avand rezerve masive de capital si bilanturi stabile.

Ceea ce ii sperie pe deponenti si investitori este faptul ca nimeni nu stie ce efecte irationale va avea, in cele din urma, un faliment al Greciei.

"Daca totul se prabuseste in Grecia, nimeni nu poate prezice ce nebunie va declansa o situatie de acest gen", sustine Petar Andronov, presedintele Asiciatie Bancare din Bulgaria.

Sustine Grecia, dar isi tine banii in Germania

In acelasi timp, presedintele bulgar Rosen Plevneliev, desi se declara alarmat de evolutia Greciei in relatia cu creditorii, sustine ca sistemul bancar din tara sa este indeajuns de solid pentru a depasi acest soc.

Bancile elene din Bulgaria nu sunt expuse riscurilor de pe piata din Grecia, iar deponentii nu au de ce sa se teama, afirma presedintele Plevneliev.

"Am vazut atatea crize declansate in jurul nostru incat nu ne mai poate surprinde nimic. Sustin Grecia si sper sa reuseasca sa treaca peste acest moment", a declarat presedintele bulgar.

Cu toate acestea, mare parte din averea sa este depozitata intr-un cont al bancii germane Deutsche Bank, iar restul se regaseste intr-un depozit al bancii austriece Raiffaisen.

Plevneliev are si o casa de vacanta in Grecia, motiv pentru care tine deschis un cont intr-o banca elena pentru a-si plati impozitele si facturile.

Ceva mai la vest, in Slovacia, un alt oficial de rang inalt suna alarma pentru intreaga Europa.

"Grecia conteaza intr-o proportie redusa in economia Uniunii Europene, dar un faliment al tarii va trimite unde de soc in intreaga Europa", a declara ministrul de Externe slovac, Miroslav Lajcak.

Tacere inselatoare

Banca Nationala a Bulgariei refuza sa comenteze subiectul unui posibil soc bancar transmis de prabusirea Greciei, mentinand ceea ce jurnalistiii de la Sofia au catalogat drept "politica tacerii".

"Cand tii totul sub tacere, lucrurile par OK la suprafata, dar s-ar putea sa fie doar o iluzie", sustine Nikolai Stoianov, editorul financiar al revistei Kapital.

Un studiu efectuat de revista din Bulgaria arata ca nivelul retragerilor de capital din sucursalele bancilor elene a ajuns la aproape 500 de milioane de euro, in primele trei luni ale acestui an.

Nu se compara cu masiva retragere de 3,7 miliarde de euro, inregistrata saptamana trecuta in Grecia, dar este un semnal ingrijorator.

Bancile mari din Europa considera insa ca riscul de contagiune al bancilor elene din alte tari europene, in cazul unui faliment al sectorului bancar din Grecia, este mult diminuat, acestea avand rezerve de lichidati peste normele impuse de organismele cu rol regulator.

Intr-un raport efectuat pe situatia din Bulgaria, analistii Deutsche Bank au declarat ca "potentialul de contagiune este limitat in urma aplicari unor reguli conservatoare in practicile de creditare si alte operatiuni specifice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi banci elene, #retrageri capital banci Romania, #retrageri capital Bulgaria, #efecte criza grecia, #depozite banci elene Romania , #Sucursale banci